Bisericile din lemn din Karelia

Insula Kizhi (Karelia, Rusia) are o lungime de aproximativ 7 km şi o lăţime de 0,5 km. Este înconjurată de aproximativ 5.000 de alte insule, dintre care majoritatea sunt foarte mici – unele simple stânci (denumite “Skerries”), iar altele sunt mari, de 35 km lungime. Accesul pe Kizhi se poate face traversând lacul Onega din Petrozavodsk (vara, în fiecare zi se fac excursii) cu navă de croazieră, cu elicopterul sau cu snowcatul, iarna. Nu se poate rămâne peste noapte pe insula Kizhi, doar în satele învecinate există câteva case de oaspeți.

Bijuterie a arhitecturii, Biserica Transfigurării, fondată în anul 1714, are 22 de cupole și un iconostas cu icoane poleite cu aur. Catapeteasma se află acum în Petrozavodsk, până la restaurarea completă, care este programată să se finalizeze în 2014, cu ocazia aniversării a 300 de ani de la fondarea bisericii. Biserica Transfigurării, cunoscută și sub numele de Biserica de vară, are o înălțime de 37m, fiind astfel una dintre cele mai înalte construcții de lemn din lume. Lângă ea se află o biserică mai micuță, cu 10 turle. Aceasta se numește Biserica de iarnă și a fost construită în 1764; catapeteasma sa este intactă, iar biserica poate fi vizitată de către turiști.

A treia construcție este clopotnița, care a fost ridicată în anul 1874. Și ea este, de asemenea, construită din bârne, dar au fost acoperite cu placaje din lemn și de aceea nu se pot vedea. Chiar și cele două biserici au fost acoperite cu placaje din lemn începând cu anii 1860, dar au fost demontate în timpul restaurării din 1950.

Toate cele trei construcții au fost făcute din bârne montate orizontal. Buștenii au fost aduși pe Insula Kizhi de pe continent, ceea ce este o importantă realizare pentru secolul al XVIII-lea.

Sursa: timeoffun.com

2 comments on “Bisericile din lemn din Karelia

  1. Fabuloasa!
    Credeam ca numai in Ardeal se fac biserici de lemn.
    Intra putin pe blogul meu, ai o leapsa!

Leave a comment