Pentru a ajunge la Manastirea Caldarusani, calatorul va renunta la Soseaua Bucuresti – Ploiesti şi va urma calea spre dreapta, prin Balotesti, Silistea Snagovului, Gruiu, spre Lipia. Apoi, dintr-o dată, va vedea profilandu-se pe linia orizontului turla unei bisericii inconjurata de ziduri stralucitor de albe.
Pe vremuri, din codrii Vlasiei razbatea glasul lui Dumnezeu, impletit cu fosnetul frunzelor sub unduirea vantului. Acum vocea Domnului se naste din contopirea batailor toacei cu solemnitatatea sunetului clopotului; spatiul se purifica, iar sufletul este invaluit de binecuvantarea divina.
Ctitorita de domnitorul Matei Basarab in anul 1637, manastirea Caldarusani ocupa un loc aparte intre monumentele din Mitropolia Munteniei si Dobrogei. Denumirea manastirii provine, dupa parerea marelui istoric Nicolae Iorga, de la forma terenului si anume de la inclinarea campiei in aceasta regiune, intr-o forma de caldarusa. Domnitorul aflase pe aceste plaiuri din Tara Romaneasca un schit vechi de lemn, cu cativa calugari. Aici el a ridicat mai intai chiliile si un zid de aparare, iar turnul de straja de atunci a devenit astazi clopotnita. In anul 1638, intr-o suta de zile, a fost zidita biserica, din caramida si piatra de rau, ce poarta hramul Sf Dimitrie izvoratorul de mir.
In biserica sunt pastrate, cu veneratie, moastele Mitropolitului Grigore Dascalul, iar in naos sunt puse, spre ruga si inchinare, particele de lemn din Sf Cruce a Domnului. La loc de cinste este, de asemenea, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Fiul.
In incinta fortificata se mai afla si acum o pivnita care pastreaza,captive in timp, boltile originare. Deasupra ei se afla vechea sala a tronului domnitorului Matei Basarab, care in prezent adaposteste Sala Tezaurului. Aici sunt expuse tablouri pictate de Nicolae Grigorescu, vesminte arhieresti, broderii, candelabre, potire si cruci, iar biblioteca manastirii are un numar insemnat de carti si manuscrise in limbile romana, greaca, latina, italiana, franceza si germana. La aproximativ o jumatate de km de incinta manastirii se afla biserica Cocioc, in jurul careia a functionat o perioada tipografia Tarii Romanesti.
Manastirea Caldarusani s-a remarcat de-a lungul istoriei ca un important centru al renasterii spiritual-duhovnicesti al Tarii Romanesti si ramane un remarcabil monument, o valoare istorica si spirituala de necontestat, iar cel pe care pasii il vor purta catre aceasta manastire, o va pastra pentru totdeauna in amintire si in suflet.
You must be logged in to post a comment.