Numere care fascineaza, numere care sperie

Si astazi va prezint un articol care, zic eu, merita citit. Se intituleaza Numerologia: numere care fascineaza, numere care sperie.

13 sau 666 au vreo influenta deosebita? Par simple cifre. Pentru cei mai multi dintre noi. Dar pentru unele persoane, aceste numere declanseaza adevarate fobii si devin astfel hexakosiohexekontahexafobici. Nu este o afectiune a zilelor noastre, ci dateaza inca din Evul Mediu. De pilda, pentru Shakespeare, numarul de groaza era 46. Asta fiindca el a murit la varsta de 46 de ani, in 1610, anul publicarii Bibliei Regelui Iacob, in care, la Psalmul 46, al 46-lea cuvant de la inceput este shake, in timp ce al 46-lea de la sfarsit este speare!

Stiati ca exista si un dictionar de numere? Iata cateva exemple, in afara celor doua de mai sus, atat de cunoscute:

3 – simbolizeaza Trinitatea crestina (Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantul Duh), dar si structura rationamentului filosofic de tip hegelian. Sfintei Treimi i se opune o Trinitate a Raului, compusa din Diavol, Antichrist si Falsul Profet

69 – Numarul trimite la devenirea reciproca a contrariilor (ying si yang) in cultura chineza, dar si la una dintre cele mai cunoscute pozitii erotice

1001– succesul universal al povestilor din 1001 de nopti au facut ca acest numar sa fie considerat un etalon al voluptatii, dar si al retoricii, intruchipat de Seherezada.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s