Comprimarea timpului – o perceptie eronata?

Trecerea timpului se accelereaza. Indiferent de cat de bine ne-am organiza/ gestiona/ planifica noi timpul, tot zboara din ce in ce mai repede, de la o zi la alta. Nu mai reusim sa facem tot ce ne-am propus, abia reusim sa rezolvam activitatile cotidiene (serviciu, familie), iar momentele de respiro devin mult mai rare. Tot mai rare. Acum rasare soarele, acum apune (intervalul de zi – lumina e perceput ca fiind mult mai scurt). Acum e luni si deja e vineri. Oboseala isi spune cuvantul, parca si bataile inimii se accelereaza. Prea multe lucruri sunt de facut in 24 de ore.

Desi pare ciudat, desi pare o contradictie, ceasul este acelasi. Minutele sunt aceleasi. Tot cu 60 de secunde.

Din punct de vedere stiintific, Terra are o frecventa de vibratie numita oscilatie Schumann. Putini stiu ca valoarea acestei frecvente, 8 Hz, coincide pe anumite segmente cu ritmul alfa al creierului uman, cel asociat starii de relaxare, de armonie cu noi insine. Conform estimarii specialistilor, pana in anul 1978, acest “puls al planetei s-a mentinut constant, asa cum a fost si in ultimii 10.000 de ani. Insa, in jurul acestei date s-a intamplat ceva care a determinat cresterea oscilatiei spre 13 Hz.

Ce este de fapt aceasta rezonanta? Rezonanta Schumann este o marime etalon recunoscuta de catre lumea stiintifica. Aceasta rezonanta incearca să determine valoarea energiei radiante a globului terestru in registrul de foarte joasă frecventa tinand cont de campul magnetic terestru, de incărcarea ionosferei, de interactiunea acestora cu vantul solar. Astfel, cele 24 de ore curprinse intr-o zi, sunt percepute ca fiind doar 16.

Pe de alta parte, cercetatorul Paul Dolea considera ca, analizand problema din punct de vedere logic, este absurd sa afirmi ca ziua nu mai are 24 ore, ci doar 16, pentru că daca ar fi asa, ceasul sau de pe perete ar trebui să “sara” de la orele 16, direct la 24 si ar cumpara alt ceas cu doar opt sau saisprezece diviziuni orare.

Speculatii sau nu, lucruri certe sau nu, indiferent de ceea ce ar spune mass-media si oamenii de stiinta, notiunea trecerii timpului tine in mod sigur de perceptia fiecaruia dintre noi.

5 comments on “Comprimarea timpului – o perceptie eronata?

 1. Salut, ma bucur sa vad un articol al Stiinta Azi scris de domnul cercetator Paul Dolea pentru noi promovat cu link. Vei mai gasi la Stiinta Azi multe alte articole interesante de stiinta, scrise de voluntari. Ne-am bucura daca le-ai mai promova, cu un link la blogroll si/sau un logo sau punand cateva cuvinte si un link catre articolul complet de la noi.

  Numai bine,
  Echipa Stiinta Azi, echipa de voluntari

 2. Hello! Da, am vazut ca sunt foarte multe articole deosebite pe acest site si le voi mentiona, desigur, in functie de tema aleasa. Va doresc mult succes in activitate! Toate cele bune! Alice Boboc

 3. Frecventa de rezonanta Schumann este determinata de volumul cavitatii de rezonanta formata intre suprafata Pamantului si ionosfera, la nivel global. O buna analogie poate fi gasita la instrumente muzicale: iti trebuie o toba mare pentru a obtine sunete grave, o toba mica pentru sunete mai inalte. Din literatura stiintifica pe care eu am studiat-o reiese ca frecventa de rezonanta Schumann a ramas aceeasi, doar mici oscilatii in jurul unei valori medii. Sigur ca exista si valori mai mari, corespunzatori unor multiplii ai frecventei fundamentale. Asa cum bine ai remarcat, timpul nu ne mai “ajunge” pentru ca vrem sa facem prea multe activitati. Asa cum am scris in finalul articolului pe care l-ai citat, eu cred ca suntem “bombardati” cu prea multe informatii si avem prea multe cai (si prea rapide) care sa permita schimbul de informatii. Creierul nostru este coplesit de aceste activitati, nefiind in stare sa selecteze esentialul. Si ziua, pare ca nu mai are 24 ore…

  • Domnule Dolea, va multumesc foarte mult pentru explicatiile oferite si m-as bucura sa fie vorba doar despre o iluzie. Intr-adevar, poate din cauza ritmului activ de viata sa ni se para ca nu ne mai ajunge timpul pentru tot ce am vrea sa facem. Va mai astept pe pagina mea si va doresc toate cele bune!

  • Ma bucur ca mai are cineva ceva logis de spus. Multumesc Dlui Dolea pentru interventie, ne-au napadit bazaconiile pe net.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s