Argintul, intre metal pretios si antibiotic natural

Bijuteriile se confectionau inca din Epoca de Piatra si, fie ca erau sub forma de bratari sau pandantive, reprezentau distinctia si puterea. Coltii de animale si simplele pietre au fost inlocuite de-a lungul timpului cu metale pretioase si semipretioase, iar aurul si argintul sunt astazi cele mai cunoscute „materiale” din care sunt produse accesoriile atat de preferate de catre femei si nu numai.

Bratari, inele, cercei, toate de argint, pot fi considerate simple poboabe, insa efectul purtarii acestora este mai puternic decat simplul aspect estetic. Si, de asemenea, reprezinta mai mult decat un metal caracteristic unei zodii.

Argintul este un antibiotic natural.Vechii egipteni, romanii si grecii stiau de puterea tamaduitoare a argintului. De aceea, cei care si-au permis sa manance din farfurii si cu tacamuri de argint au fost feriti de boli. Pana in 1934, cand a fost descoperita penicilina, argintul a fost singurul medicament folosit impotriva multor boli ale vremii. Hipocrate, ,,parintele medicinii’’, considera argintul deosebit de benefic in tratarea ranilor deschise, problemelor de inima, dar aprecia si calitatile sale de purificare a sangelui si de dezinfectant general. Lucrarile medicale ale vremii cuprindeau deja descrieri ample ale argintului.
Mai tarziu a fost descoperita utilitatea sa in tratarea holerei, epilepsiei si vindecarea sifilisului. Napoleon si chiar Alexandru cel Mare apelau la argint pentru a purifica apele raurilor care, in urma acestui procedeu, deveneau potabile. Aceasta practica a fost folosita pana si in primul si in cel de-al doilea razboi mondial.

Metalul pretios este format din mii de ioni de argint care previn bacteriile, virusii si ciupercile sa se extinda, prin patrunderea in fiecare celula a acestora si dezactivind proteinele. Argintul coloidal, „medicamentul-minune”, este o solutie ce contine microparticule de argint (nano particule) intr-o suspensie apoasa, de obicei apa pura. In cadrul unui studiu la Universitatea din Texas, particulele de argint au ucis 100% virusul HIV in numai trei ore.

Chiar si statiile cosmice NASA si MIR folosesc argintul coloidal in transformarea apei reziduale in apa potabila.

Apare insa si un „dar”. Cu toate asigurarile ( ale producatorilor in special) ca acest remediu nu are efecte adverse si ca nu este toxic pentru organism, exista totusi riscul albastririi pielii in cazul excesului de ingestie cu argint coloidial – afectiune numita argiria. O forma particulara de argiria este argiroza, cand regiunea colorata in albastru-argintiu este ochiul. De-a lungul timpului au fost mai multe cazuri de argiria, ultimul mediatizat fiind cel al lui Paul Karason. El si-a inceput tratamentul din proprie initiativa in urma cu 14 ani pentru a vindeca o dermatita. Coloratia in albastru-argintiu nu a aparut brusc, de aceea Paul Karason si apropiatii nu au observat la timp pentru a opri tratamentul.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s