Mistere – Triunghiul Bermudelor

Cu o suprafata de aproximativ 1.2 milioane km², zona cuprinsa intre Puerto Rico, Florida si Insulele Bermude poarta numele de Triunghiul Bermudelor sau Triunghiul Diavolului, iar acest renume si-l datoreaza disparitiilor misterioase si fenomenelor paranormale ce au avut loc pe cuprinsul sau. Cel mai cunoscut loc al enigmelor de pe Terra a suscitat interesul oamenilor datorita legendelor si speculatiilor aparute de-a lungul timpului si este in continuare considerat un subiect interesant, fiind abordat in mii de articole, carti si documentare, care incearca – nu cu foarte mult succes – sa explice straniile disparitii.

Avand o „vechime” de peste 500 de ani, aceste fenomene au fost pentru prima data consemnate in jurnalul de bord al lui Cristofor Columb, la data de 11 octombrie 1492. Acesta mentiona in jurnalul sau teama care cuprinsese echipajul la vederea unor stranii lumini care se miscau la orizont, semnaland si prezenta unor flacari pe cer, precum si dereglarea busolei de la bordul navei amiral, Santa Maria. Initial, oamenii de stiinta au negat cu vehementa existenta unor fenomene necunoscute, pretinzand ca luminile in miscare de la suprafata marii nu ar fi fost altceva decat focurile din canoele indienilor Taino, in timp ce flacarile de pe cer nu reprezentau decat urme lasate de meteoriti. Cu toate acestea, cercetatorii din secolul XX au trebuit sa se recunoasca neputinciosi in fata sutelor de dovezi care semnalau lucruri mai mult decat ciudate.

De aceste evenimente bizare s-a preocupat si scriitorul american Charles Berlitz ( un fost angajat al serviciilor speciale din armata SUA) in cartea sa – Triunghiul Bermudelor – scrisa in 1974 si care a devenit bestsseller. Insemnarile sale acopera o perioada de 26 de ani, mentioneaza peste 100 de cazuri de disparitie ale unor vase, avioane sau submarine si a peste 1000 de victime umane, fara ca vreodata sa fi fost recuperat vreun cadavru.

Dintre cele mai celebre disparitii pot fi amintite: vasul militar american “Insurgent” dispare fara urma in august 1800, impreuna cu cei 340 de oameni pe care-i avea la bord; nava “City of Glasgow” se face nevazuta, aceeasi soarta purtand si cei 339 de pasageri si 81 de membri ai echipajului in martie 1855; cinci bombardiere de tipul “TBM Avenger Torpedo” dispar cu tot cu echipaje in timpul unui zbor de rutinain decembrie 1945; pescadorul “Chummer” este descoperit plutind in deriva, fara echipaj in Florida in martie 2004.

Legenda moderna a Triunghiului Bermudelor (cazul „Zborul 19”) a aparut dupa ce cinci avioane ale armatei americane au disparut intr-o misiune de antrenament in timpul unei furtuni puternice in 1945 (aceasta furtuna, de fapt, nu a existat). Inainte ca cele cinci avioane sa dispara de pe radar, comandantul escadrilei, lt. Charles Taylor, a apucat sa semnaleze ca acele busolelor de bord se rotesc haotic, iar apa marii si-a schimbat brusc culoarea devenind alba. Aceste 5 avioane erau toate de tip Avengers si in cazul amerizarilor fortate, erau capabile sa pluteasca lin timp de 90 de minute, echipajul era instruit sa abandoneze avionul in 60 de secunde, iar plutele de salvare erau la indemana. Avionul de salvare trimis pe urmele lor avea sa dispara si el intr-un mod la fel de neclar.

Nu mai putin ciudat este si cazul unui avion de pasageri Boeing 727 apartinand companiei National Airlines din Statelor Unite, care a disparut timp de zece minute de pe ecranele radarelor inainte de a ateriza pe aeroportul din Miami. La aterizare, pilotii au declarat ca nu au pierdut niciun moment legatura radio cu turnul de control. Misterul s-a adancit in momentul in care si-au consultat ceasurile si au observat ca acestea ramasesera cu zece minute in urma. La o cercetare mai amanuntita, pilotii au observat ca si ceasurile pasagerile prezentau aceasi anomalie.

Triunghiul Bermudelor are si “frati”, vinovati de asemenea disparitii misterioase: Triunghiul Dragonului sau Triunghiul Bermudelor din Pacific (o regiune din jurul Insulei Miyake din oceanul Pacific; numele este folosit de pescarii japonezi, dar el nu se regaseste pe hartile nautice), Triunghiul Michigan (fenomene inexplicabile au loc pe o anumitasuprafataa Lakului Michigan), si chiar si in Marea Neagra (cu suprafata de 8-10 km, „triunghiul”  s-ar deplasa constant, provocand disparitii inexplicabile, de nave, avioane si oameni: relatari despre asemenea intamplari apar in povestiri rusesti din secolele XIII si XIV, dar si in marturii mai recente ale unor martori ori supravietuitori norocosi, iar fenomenele au fost puse pe seama anomaliilor magnetice care se fac simtite in acesta zona).

Explicatiile stiintifice incearca sa elucideze toate aceste mistere. Paza de Coastă a Statelor Unite si Societatea Nationala de Geografie nu sunt de accord cu asemenea scenarii tinand de paranormal. Astfel, varianta lumilor paralele, a gaurilor negre, a fenomenelor extraterestre este demontata de oamenii de stiinta care au altfel de explicatii. Se vorbeste despre faptul ca in aceasta zona au loc fenomene geologice de mare intensitate – mai precis, in adancurile oceanului ar exista pesteri uriase care atrag obiectele de la suprafata. O alta explicatie tine de numeroasele zacaminte de gaz metan, al caror contact cu apa duce la turbulente in sistemele de navigatie. In statisticile oficiale se arata, de asemenea, ca incidintele din Tringhiul Bermudelor nu sunt mai numeroase decat in alte zone ale Terrei. Si totusi…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s