Ora Pamantului – sambata noaptea stingem lumina pentru o ora, la 20.30!

Ceea ce a inceput pe data de 31 martie 2007, cu pozitia simbolica a orasului Sydney, s-a transformat in scurt timp intr-o actiune fara precedent in istoria umanitatii, un semnal impotriva incalzirii globale. Atunci, timp de o ora s-a stins lumina in peste doua milioane de case si sedii.

Dupa doi ani, peste 1000 de orase ale planetei si sute de milioane de oameni au participat la un eveniment prin care firele invizibile ale constiintei si ale sperantei s-au unit intr-un gest simplu, dar in acelasi timp magnific: stingerea luminii pentru o ora.

Iar anul acesta s-a anuntat deja faptul ca, de Ora Pamantului, la Tokyo Tower din Tokyo si la Poarta Brandenburg din Berlin, Empire State Building si Tour Eiffel, Burj din Dubai, Taipei 101, London Eye si Bosfor Bridge, luminile se vor stinge.

Tara noastra s-a alaturat si ea campaniei, incepand cu anul 2008, iar Palatul Parlamentului va stinge anul acesta toate luminile interioare şi exterioare pentru a doua oara consecutiv. Opera Nationala din Bucuresti a fost primul edificiu public care a si-a stins luminile, timp de o ora, pentru a marca solidarizarea cu “Ora Pamantului”.

„Schimbarile climatice sunt deja vizibile. Chiar zilele acestea am fost martorii unor variatii bruste de temperatura, iar inundatii masive si secete prelungite au afectat constant Romania in ultimii ani. Circa 15 miliarde de tone de dioxid de carbon sunt eliberate anual in atmosfera ca urmare a unor activitati asupra carora avem control deplin, precum transportul personal sau incalzirea si iluminarea locuintei. Asadar, putem lupta impotriva schimbarilor climatice daca facem alegerile zilnice corecte”, considera ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, care s-a alaturat campaniei.

Mei Lan, ursul panda care a devenit un ambasador al Chinei, a fost denumit simbolul Orei Pamantului din acest an. Animalul isi incepe cariera diplomatica prin lansarea Orei Pamantului in orasul lui natal, Chengdu, primul oras din China care s-a alaturat campaniei din acest an. Locuitorii din Chengdu se vor alatura oamenilor din peste 70 de tari care au confirmat deja participarea la eveniment, incluzand Paraguay, Mongolia, Madagascar si Republica Ceha, ce vor lua parte, pentru prima data, la Ora Pamantului.

9 comments on “Ora Pamantului – sambata noaptea stingem lumina pentru o ora, la 20.30!

 1. Trei sferturi din suprafaţa planetei este acoperită de oceane. Ştii cât dioxid de carbon, degajă oceanele în mod natural, în atmosferă pe parcursul unui an? 550 de miliarde de tone! Şi asta se întâmpla şi cu milioane de ani înainte ca oamenii să apară pe pământ. Terminaţi cu aberaţiilea astea penibile!

 2. Nu sunt aberatii si cu atat mai putin penibile. Indiferent de cat dioxid de carbon ar degaja oceanele ” in mod natural” nu este nevoie, suplimentar, de o “degajare” venita din partea oamenilor, mai ales cand se pot lua masuri care sa incerce, chiar si intr-o masura minuscula, sa salveze Planeta!

 3. Dacă nu este nevoie, atunci să nu mai respirăm, că şi atunci se degajă CO2. Apropo, ştiai că CO2-ul este la fel de necesar ca şi oxigenul, pentru menţinerea vieţii pe Pământ? Ştii care este procentul de CO2 din atmosferă? 0,03%. Ştii care este procentul de oxigen din atmosferă? 20,5%. Dar azotul? 78,2%. Ştiai că efectul de seră este provocat în proporţie de 90% de vaporii de apă şi restul de 10% de un amestec de gaze dintre care cel mai important este metanul. Acuma vrei cumva să interzicem emisiile de vapori de apă, pentru a stopa încălzirea globală? 😆

 4. De mai multe “fonduri” au nevoie cei care profita sa isi dezvolte afacerile prin distrugerea mediului, decat cei care trag semnale de alarma asupra deteriorarii climei (care clima a ajuns atat de imprevizibila si face atatea ravagii cand se dezlantuie. Asa ca eu nu sunt sub nicio forma de acord cu “marea farsa a incalzirii globale”. Probabil ca acel filmulet a fost realizat la comanda vreunui magnat al petrolului sau al vreunui afacerist care are tot interesul sa nege asemenea efecte devastatoare datorate incalzirii globala.

  Recomand:

  http://www.incalzireaglobala.org/reducerea-cu-70-a-emisiilor-de-co2-in-secolul-al-xxi-lea-ar-salva-ghetarii-din-oceanul-arctic/#more-101

  http://www.wall-street.ro/articol/International/21181/Incalzirea-globala-va-avea-efecte-dezastruoase-asupra-economiei-mondiale.html

  http://www.ecomagazin.ro/efectele-incalzirii-globale/

  http://www.ecomagazin.ro/efectele-incalzirii-globale-asupra-romaniei/

  http://www.impactnews.ro/Green/Google,-campanie-de-con%C5%9Ftientizare-a-efectelor-%C3%AEnc%C4%83lzirii-globale-14277

 5. Pingback: eu NU sting becurile de Ora Pământului « Lucian Mustaţă blog

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s