Un “0” genial

Un geniu izolat, dr. Grigori Perelman, a refuzat un premiu in valoare de un milion de dolari oferit de Clay Mathematics Institute (Cambridge, America), dupa ce a reusit sa rezolve una dintre cele mai complicate probleme ale lumii matematice, veche de peste un secol – Conjectura lui Poincaré. Chiar daca Perelman a gasit solutia pentru aceasta problema in 2002, expertii au avut nevoie de ani de zile pentru a o demonstra.

In varsta de 44 de ani, Grigori Perelman locuieste in St. Petersburg impreuna cu sora si cu mama sa, si a primit porecla de Mathsputin. Imbracat mereu cu aceleasi haine, fara sa-si taie barba sau unghiile, privind mereu in pamant, geniul nu are in camera sa decat o masa, un scaun si un pat cu o saltea murdara, „mostenita” de la fostii proprietari. Cand reporterii au incercat sa-l contacteze, le-a ripostat sec: „Ma deranjati. Culeg ciuperci.”

In lumea noastra, el nu acorda nicio importanta persoanei sale, reducandu-si nivelul de trai aproape de zero, precum este cifra „0” in teoria multimilor. Pe de alta parte insa, valoarea cifrei „0”, aflandu-se intr-un numar – la urma sirului de cifre – face ca acest numar sa aiba o mai mare valoare.

Sursa: perezhilton.com

2 comments on “Un “0” genial

  1. Ma intreb ce a provocat mai multa uimire: faptul ca a rezolvat aceasta grea problema sau refuzul de a accepta suma mare de bani oferita?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s