1848: Cascada Niagara a amutit

La data de 30 martie 1848, Cascada Niagara a tacut ca rau secat. Nimeni nu stia ce s-a intamplat cu caderea de apa. Fabricile s-au oprit din cauza lipsei puterii apei, pestii au murit si toata lumea s-a ingrozit.

Mii de oameni au umplut bisericile pentru a participa la slujbe speciale. Ei s-au rugat pentru ca apele Cascadei Niagara sa reinceapa sa curga,  pentru mântuire si pentru iertarea pacatelor lor, crezand ca acesta este un semn al apropierii Judecatii de Apoi.

Nimeni nu stia de ce s-au oprit caderile de apa. Telegraful abia fusese inventat. Caile ferate faceau legatura intre orasele de pe ambele maluri ale raului, dar sinele nu erau sigure, iar Buffalo – cel mai apropiat oras mare – era la trei ore distanta chiar si cand trenurile reuseau sa circule dupa orarul stabilit.

Si totusi, cei din Buffalo au elucidat misterul intreruperii Cascadei si secarii albiei raului: un viscol puternic din sud-vest a impins bucati imense de gheata spre partea extrema de nord-est a lacului Erie, blocand curgerea apei, iar blocajul de gheata a devenit un baraj de gheata.

In seara zilei de 31 martie, un zid imens de apa se revarsa peste albia raului, si astfel viata a revenit la normal.

Sursa: neatorama.com

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s