10 creaturi mitologice irlandeze

10. Gancanagh este o zână de sex masculin, cunoscut pentru seducerea femeilor. Puterea lui este atât de intensă încât femeile tânjesc după el până mor sau se luptă între ele până la moarte pentru dragostea unui Gancanagh. Potrivit Wikipedia, aceștia sunt, de obicei, descriși ca având și o pipă, dar pe care niciodată nu o folosesc, deoarece ei urăsc fumul.

9. Nighe Bean este spiritul unei femei care a murit la naştere, condamnată să spele sângele de pe lințoliul copilului mort de curând până în momentul în care acesta ar fi murit de bătrâneţe. Spiritul are o singură nară, un dinte lung și sânii lăsați. Dacă sunteţi destul de curajoși pentru a suge de la pieptul ei, puteţi deveni fiul său adoptiv, iar ea vă va îndeplini o dorință.

8. Merrows reprezintă echivalentul scoțian – irlandez pentru sirene. Uneori, merrows ies din mare şi hoinăresc pe mal sub forma unor vaci micuțe, fără coarne. Când își reiau forma inițială, ei poartă o tichie roșie, denumită druith cohullen, și care este, de obicei, acoperită cu pene. În cazul în care pălăria le este furată, aceștia nu se mai pot întoarce în valuri.

7. Clurichaun este ceva asemănător cu un spiriduș, numai ca el este malefic și este un mare iubitor de bautură. Veşnic beat, dacă e tratat bine, va proteja pivniţa cu vin a celui la care se află în ”vizită”, dar dacă nu, ei bine, va lăsa pivniţa goală, va distruge toată gospodăria şi va împrăștia toate turmele doar pentru a fi o învățătură de minte pentru cel care l-a supărat. Ei sunt adesea înlocuiți cu spiriduşi mai celebri în scopul de a face mai multe poveşti accesibile unui public cât mai larg.

6. Fir Bolg a făcut parte dintr-o categorie a creaturilor care au locuit în Irlanda înainte ca insula să fie cucerită şi populată cu zei din mitologia irlandeză, Tuatha De Danann. Foarte puține se cunosc despre aceștia, ei dispărând din folclor, ca urmare a apariției creștinismului. Cu toate acestea, The Fir Blog au prins viață din nou în jocurile moderne.

5. Kelpie pare să fie un cal sau un ponei, rătăcit și frumos, din care picură apă, iar pielea lui este rece și mătăsoasă. Își foloseşte frumuseţea pentru a atrage oameni, în special copii, care sunt tentați să călărească. În momentul în care un călăreț se avântă pe spatele său, pielea devine cleioasă și imediat calul se azvârle în cel mai apropiat iaz sau lac, pentru a-l îneca pe cel care s-a aventurat să îl călărească.

4. Leprechaun este probabil una dintre cele mai cunoscute creaturi din folclorul irlandez: spiridușul micuț de statură, îmbrăcat în verde (cu toate că spiriduşii din vechime purtau roșu), şi care ascund vase cu aur la capătul curcubeului.

3. Selkie sunt unele dintre cele mai faimoase creaturi din legendele irlandeze. Ele sunt o rasă de oameni în piele de focă, care pot arunca pieile lor pentru a lua forma unor omeni frumoși. Fără pieile lor, însă, nu se mai pot întoarce în mare. Povestirile despre Selkie, în general, sunt despre pescari care iau de soții pe fetele acestor creaturi mitologice, după ce le-au ascuns în ascuns în prealabil pieile de focă. Selkies sunt bune tovarșe, chiar și mame bune pentru copiii lor pe jumătate pământeni, dar până în ziua în care își descoperă accidental pielea de focă, ca apoi să dispară în ocean pentru totdeauna.

2. Dullahan este un călăreţ pe un cal negru, care își poartă sub braţ capul, iar în cealaltă mână ține un bici care este, de fapt, o coloană vertebrală umană. În cazul în care călărețul se opreşte, cineva va muri curând. Apoi pronunță numele persoanei care moare la fața locului. Singurul mod de a întoarce un dullahan este aurul, deoarece aceștia sunt îngroziţi de el.

1. Banshee este o femeie frumoasă, înveșmântată într-o mantie, care deplânge moartea dar, spre deosebire de dullahan, ea nu ucide. De obicei, Banshees bocesc numai înainte de decesul unei persoane importante, puternice sau sfinte. Banshee, care apare în miturile irlandeze, s-a dovedit a fi uneori zeița irlandeză a razboiului, Morrígan, iar Banshee cea modernă este de obicei asociată cu strigoii și cu crima.

Sursa: geekosystem.com

4 comments on “10 creaturi mitologice irlandeze

  1. Foarte interesant articolul. Sper sa nu ma insel insa Gancanagh are, oarecum, un echivalent in traditia romaneasca, Zburatorul.

  2. @tancu: Exact, si altele la fel, zanele si toate spiritele.
    Pentru ca Celtii sunt descendenti din strabunii nostri Pelasgi/Geti.

    • Christian, thank you very much for your appreciation! It was a great surprise to read your comment and I hope you will always return with the same pleasure on my blog! Cheers! Alice

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s