22 Aprilie – Ziua Pământului

În fiecare an, în data de 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Pământului (Earth Day), ziua în care s-a născut în Statele Unite mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson, în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată faţă de mediu. Această zi a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri. După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii.

Compania Google şi-a modificat, din nou, logoul pe care îl afişează pe pagina de start a motorului de căutare pentru a marca Ziua Pământului. În ultima vreme Google şi-a făcut un obicei de a marca momente speciale din istorie, schimbându-şi logoul de pe pagina de start. Recent, Google şi-a modificat logoul pentru a celebra Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver, dar şi pentru a marca ziua de naştere a scriitorului Hans Christian Andersen.

Ziua Pământului simbolizează lupta împotriva poluarii și problemelor climaterice. Spre deosebire de mai noua și deja mai populara Oră a Pământului, Ziua Pământului nu presupune o acțiune simbolică precum stinsul luminii.

La început timid, dar în ultimii ani din ce în ce mai răsunător, Ziua Pământului este marcată şi de români, prin acţiuni menite să sensibilizeze opinia publică cu privire la necesitatea protejării mediului şi a conservării resurselor naturale şi a biodiversităţii. În marile oraşe din ţară vor avea loc activităţi dedicate Zilei Pământului, campanii, marşuri, dezbateri pe teme ecologice, proiecţii de filme, expoziţii, plantări de copaci, totul fiind realizat cu un singur scop: oferirea unui viitor mai bun Terrei.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s