Celula care a salvat singurul supraviețuitor al unei erupții vulcanice

Ludger Sylbaris din St Pierre, Martinica, a fost suficient de norocos pentru a fi arestat în urma unei încăieri când era beat. Celula în care a fost închis i-a salvat viața: pe data de 8.05.1902, o erupție vulcanică a distrus întregul oraș.

Când a erupt Vulcanul Pelee, un nor de fum a acoperit cerul pe o distanță de 80 de km. Norul de gaze și praf vulcanic fierbinte a avut o viteză de sute de kilometri pe oră, distrugând totul pe o rază de 13 km în jur. Într-un singur minut, presiunea de 1075 de bari a distrus toate clădirile din oraşul St Pierre, iar persoanele care nu se aflau în case au luat foc instantaneu și au murit. Dar chiar şi cei care erau la adăpost au fost sufocați de valul de gaz, mai fierbinte decât decât cel dintr-un incendiu. Plămânii oamenilor au ars pe loc, fiind suficientă o singură inspirare a gazelor mortale. Explozia a ucis instantaneu peste 30.000 de locuitori de pe insulă.

Câţiva oameni s-au scufundat în mare pentru a se salva, dar se pare că Sylbaris a fost singura persoană despre care s-a confirmat că a supraviețuit.

Sursa: neatorama.com

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s