Cum te îmbolnăvești testând cosmetice

Am găsit un articol foarte interesant în Gândul, Cum te îmbolnăveşti testând cosmetice. Și este bine de reținut.

Înainte de a cumpăra un produs cosmetic, cel mai adesea rujuri sau creioane dermatograf, femeile testează produsele, fără a se gândi nici măcar o secundă la riscul la care se expun. Un studiu realizat de cercetătorii de la Colegiul Medical Jefferson din Pennsylvania arată că majoritatea testerelor de la raioanele de cosmetică sunt contaminate cu Escherichia coli (E.coli), bacterie ce poate cauza infecţii, sau cu alte microorganisme periculoase pentru sănătate.

Potrivit dr. Elizabeth Brooks, coordonatorul studiului, mostrele analizate conţineau pe lângă E.coli, care provoacă adesea crampe stomacale, dar sunt şi situaţii în care este fatală, diferiţi stafilococi şi streptococi, care cauzează infecţii.

Prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog, atrage atenţia asupra acestor tipuri de mostre, deoarece microbii şi virusurile se transmit cu uşurinţă de la o persoană la alta. “Rujurile, mascara, creioanele dermatograf trebuie încercate pe mâini, în niciun caz pe buze sau în zona ochilor, deoarece aceste părţi ale corpului sunt extrem de sensibile. Buzele şi pielea din zona ochilor au microfisuri în care pot pătrunde microbii, iar astfel apar infecţiile”, explică prof. dr. Zbranca. Medicul dermatolog recomandă ca zonă de testare mâna, deoarece aceasta reprezintă o barieră împotriva microbilor.

Produsele cosmetice care conţin grăsimi, de genul rujului, sunt un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercilor şi a microbilor. “Dacă persoana dinaintea noastră a testat un ruj şi avea herpes, a doua zi ne vom trezi şi noi cu unul. La nivelul ochilor pot apărea conjunctivitele şi herpesul ocular, afecţiuni destul de grave”, adaugă dermatologul. Medicul completează că acest tip de afecţiune apare la 24 de ore de la folosirea unei mostre contaminate.Potrivit specialiştilor, 72 la sută dintre femeile intervievate nu-şi spală niciodată bureţeii sau pensulele pentru aplicat fardul. “Pensulele de fard trebuie spălate la câteva zile, iar pensula de ruj zilnic, pentru a preveni apariţia infecţiilor”, afirmă prof. dr. Anca Zbranca.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s