Norul de cenușă vulcanică închide aeroporturi importante din Anglia, Olanda și Irlanda

UPDATE: Trei curse au fost anulate luni de pe aeroporturile Henri Coandă (Otopeni) şi Aurel Vlaicu (Băneasa). “Luni, au fost anulate două zboruri KLM, şi anume o cursă Bucureşti – Amsterdam, care ar fi trebuit să decoleze de pe Otopeni la ora 7.05, şi alta care ar fi fost programată să sosească de la Amsterdam la ora 13.15. De asemenea, la această ora mai aveam un zbor Tarom în stand – by, care ar fi programat să decoleze la 10.50”, au declarat pentru NewsIn reprezentanţii aeroportului Otopeni. În ceea ce priveşte aeropotul Băneasa, există o singură cursă anulată luni Londra (Luton) – Bucureşti, care ar fi trebuit să ateritzeze pe aeroportul din Capitală la ora 7.00.

Sursa: romanialibera.ro

Marea Britanie şi Olanda au închis sau sunt pe cale să închidă marile aeroporturi din cauza norului de cenușă vulcanică provenit din Islanda, începând de luni, acesta devenind din nou un pericol major pentru transportul aerian din Europa.

Aeroportul din Dublin, Irlanda, deja a fost închis, noile închideri provocând ecouri de luna trecută, când cenuşă vulcanului a determinat o serie de ţări europene să oprească traficul aerian timp de aproape o săptămână, această măsură generând un adevărat haos în Europa, dar şi în afara ei.

Marea Britanie a declarat ca a închis aeroportul londonez Heathrow, cel mai aglomerat din Europa, precum şi aeroportul Gatwick la sud de Londra de la ora 1 am (0000 GMT), până la ora 7 am (0600 GMT). Alte zone ale spaţiului aerian britanic au fost închise la sfârşitul săptămânii trecute.

Aeroporturile din Amsterdam şi Rotterdam vor fi închise timp de cel puţin opt ore, începând de luni, de la ora 6 am (0400 GMT), a anunțat televiziunea de stat olandeză. Totuși, alte aeroporturi olandeze nu vor fi închise pentru a nu provoca un blocaj în traficul aerian.

Într-o declaraţie pe site-ul său, compania aeriana olandeza KLM a declarat: “În prezent lucrăm la un plan de reorientare pentru toate zborurile afectate din Amsterdam.”

Călătorii sunt sfătuiţi să se informeze la companiile aeriene înainte de a pleca de acasă.

Incidentul de luna trecută a determinat sectorul aviaţiei să reorganizeze modul în care aceasta trebuie să fie pregătită în cazul reapariției norilor de cenuşă.

Societăţile de cale ferată au suplimentat numărul de trenuri pentru a face faţă unui nivel crescut de pasageri, ca urmare a închiderii aeroporturilor.

Operatorul tunelului feroviar Eurostar a declarat că vor fi disponibile 3500 de locuri în plus pentru pasageri între Londra şi Paris.

Iar compania feroviară British Rail Virgin a anuntat că va pune la dispoziție încă 7000 de locuri începând de luni, pe rutele Birmingham – Glasgow – Edinburgh și Londra – Glasgow.

Mai mult de 100.000 de zboruri au fost anulate în Europa luna trecută din cauza norului de cenușă vulcanică, milioane de oameni au rămas blocați pe aeroporturi, iar companiile aeriene, deja afectate de încetinirea creşterii economice globale, au pierdut 1.7 miliarde dolari, conform International Air Transport Association.

Vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda continuă să erupă, iar pînă în prezent nu a dat niciun semn că ar fi pe cale să își diminueze activitatea, norul de cenușă ajungând la o înălțime de peste 7 km în atmosferă, conform anunțului făcut de Biroul Meteorologic al Marii Britanii.

Sursa: reuters.com

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s