Margate Shell Grotto – Peștera decorată cu scoici

În anul 1835, James Newlove (Margate, Anglia) se pregătea să facă săpături în grădină pentru un iaz, când lopata a creat o deschizătură în sol, astfel descoperind o cavernă. Newlove și-a coborât fiul în peșteră și și-a dat seama că aceasta este mai mult decât o peșteră naturală subterană.

Decorată cu mii de scoici, modelele de pe pereți amintesc de motivele indiene şi egiptene. Modelele mozaicului sunt destul de abstracte, dar totuși unele par să reprezinte crocodili, bufniţe, broaște țestoase și chiar un schelet.

Grota a fost deschisă publicului în anul 1837 şi a devenit în scut timp o atracţie turistică locală. Din păcate, lămpile de gaz folosite în perioada victoriană pentru a lumina peștera, au făcut încercarea de datare cu radiocarbon aproape în întregime inutilă. Au fost folosite și alte metode în încercarea de a afla vechimea peșterii, dar până în prezent toate s-au dovedit inutile.

Din cauza acestei lipse a unei date exacte, s-au făcut multe speculații pe tema ”ornării” peșterii, ele variind de la ”autori” fenicieni, templieri, romani pînă la magicieni. Varianta cea mai răspândită ar fi cea că peștera ar fi fost ”decorată” prin anii 1700 de către o societate secretă a gentlemenilor englezi.

Ca suprafață, grota este destul de mică, şi uşor de ratat, într-un cartier care, evident, a cunoscut și vremuri mai bune. Deci, din păcate, grota este și ea în pericol de degradare. În partea din spate a intrării este o cafenea și un mic magazin de suveniruri, dar şi o expoziţie despre modesta istorie a peșterii. Actuala intrare nu era pe vremea când grota a fost descoperită în secolul al XIX-lea, dar a fost amenajată ulterior pentru confortul vizitatorilor. De acolo se coboară pe o scară îngustă care ajunge într-un pasaj cu câteva nişe decorate cu scoici. Culoarul este în formă de S și duce la o încăpere dreptunghiulară cu o coloană centrală. Pereții și tavanul boltit au fost acoperiți pur și simplu cu mii de scoici, care formează complicate modele de copaci, flori, oameni etc. Din păcate, o parte a peretului peșterii a fost distrusă în timpul celor două Războaie Mondiale.

Sursa: atlasobscura.com

2 comments on “Margate Shell Grotto – Peștera decorată cu scoici

  1. Interesant articolul!! Eu personal sunt fascinata de mistere de-astea… daca mai gasesti articole asemanatoare .. de-abia astept sa le citesc!!:)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s