Capela Osemintelor (Portugalia)

Capela Osemintelor face parte din cea mai mare biserică regală din Portugalia – Royal Church of Sf. Francisc – şi a fost construită de către călugarii franciscani în secolul al XVI-lea.

Povestea capelei este simplă. Prin secolul al XVI-lea, 43 de cimitire din orașul Evora dar și din jurul său, se aflau pe terenuri extrem de valoroase, așa că s-a decis desființarea lor. Deoarece călugării nu au vrut să condamne sufletele oamenilor îngropați în respectivele cimitire, aceștia au hotărât să construiască o capelă în care să mute oasele, iar proiectarea capelei a fost făcută după osuarul din San Bernadino alla Ossa – Milano, Italia.

Călugării franciscani ar fi putut foarte bine să le îngroape sau să le țină în spatele ușilor închise, dar pentru că Evoria era un oraș foarte bine cunoscut pentru bogăția sa la începutul anilor 1600, încât au considerat că acest loc ar putea deveni un spațiu potrivit pentru a se medita asupra efemerității lucrurilor materiale în fața morții inevitabile.

Acesta este și mesajul scris la intrarea în capelă: “Nós ossos que aqui estamos, pelos vossos esperamos” – ” Oasele noastre, care sunt aici, așteaptă oasele tale.”

Pentru a avea o idee despre dimensiunea acestei capele, este suficient de precizat numărul scheletelor care se află aici și anume 5000. Printre ele, într-un mic sicriu alb așezat în altar, sunt oasele a trei călugări franciscani care au fondat biserica în secolul al XIII-lea. Iar pe un perete, agățate cu lanțuri, sunt două corpuri mumificate, unul dintre ele fiind cel al unui copil.

Iar în cazul în care această atmosferă sumbră ar crea deprimare vizitatorului, la capătul capelei, deasupra altarului, se pot citi expresiile latine – ”Voi muri în lumină”, precum și ” Ziua în care voi muri va fi mai bună decât cea în care m-am născut.”

Sursa: atlasobscura.com

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s