Explozia de pe Râul Galben din China

În China a avut loc ieri o explozie controlată care a avut ca scop eliminarea nămolului adunat în albia Râului Galben, iar operațiunile de curățare ale râului vor mai dura încă 10 zile. Explozia a provocat un flux suficient de puternic încât să spele nămolul depozitat pe o distanță de 800 de km de râu.

Râul Galben (Huang He) este predispus revărsărilor din pricina teritoriului neted și întins aflat de o parte și de cealaltă a sa. Inundațiile provocate în 1887 de Râul Galben (denumit astfel din cauza cantității mari de leoss pe care îl poartă apele sale) au devastat această zonă, omorând între 900.000 și 2.000.000 de oameni. Potopul din acel an a reprezentat unul dintre cele mai groaznice catastrofe din istorie.

Timp de secole, fermierii care au locuit în apropierea Râului Galben au construit diguri pentru a reține apele umflate din cauza aluviunilor acumulate pe fundul râului.În anul 1887, patul aflat în creștere al acestuia, precum și mai multe zile de ploaie torențială, au afectat digurile, provocând o inundație masivă. Se crede că apele Râului Galben au pătruns mai ales prin digurile din Huayankou, aproape de orașul Zhengzou din provincia Henan. Din pricina câmpiilor joase din zonă, inundațiile s-au propagat extrem de rapid prin tot nordul Chinei, acoperind o suprafață estimată la 80.000 kilometri pătrați și distrugând centre agricole și comerciale. În urma inundației, două milioane de persoane au rămas pe drumuri. Pandemiile și lipsurile care au urmat dezastrului se crede că au curmat tot atatea vieți pe cât a facut-o evenimentul în sine. A fost una dintre cele mai teribile inundații din istorie, care avea sa fie însă detronată la scurt timp de un nou cataclism asemănător.

Seria de inundații care a avut loc în China Centrală în anul 1931, pe perioada decadei Nanjing, este considerată, la modul general, cel mai devastator cataclism natural despre care au existat vreodată date și cu siguranță cel mai important dezastru al secolului XX. Pierderile umane din urma inundațiilor din 1931 au fost estimate între 3.7 și 4 milioane de victime. Între anii 1928 și 1930, o secetă teribilă a precedat potopul. Conform unor atestări, o vreme anormală a început în centrul Chinei în iarna lui 1930. Ninsorile masive au fost urmate de dezghețul primăverii, care a venit cu ploi abundente ce au ridicat și mai mult nivelul Râului Galben. Ploaia s-a întețit în iulie și august 1931. Numai în luna iulie au lovit șapte cicloane. Acest lucru a provocat inundații uriașe ca urmare a umflării râurilor Galben, Yangtze și Huai. Râul Galben, al cărui nivel a crescut până la 30 de metri, a ucis între unul și doua milioane de oameni, inundând 87 km pătrați și lăsând 80 milioane de oameni fără case. Yangtze a ucis 145.000 de persoane și a afectat 28.5 milioane. În final, Huai, al carui nivel a crescut cu 16 metri, a ucis peste 200.000 de oameni. Sursa: descopera.ro

Sursa: bogoboo.com

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s