Cărțile din lemn de la Universitatea din Padova, Italia

Pe vremuri era o colecţie de aproximativ o sută de cărți, dar acum doar jumătate din aceste cărți rare din lemn s-au mai păstrat – restul s-au pierdut sau au fost distruse. Doar 56 dintre aceste cărți uimitoare au mai rămas de la realizarea lor, la începutul anilor 1800.

Majoritatea cărţilor obișnuite sunt din hârtie din lemn procesat, dar acestea sunt realizate din copaci și despre copaci – materialul și conținutul sunt unul și același. Fiecare volum se referă la câte o specie de copac, iar coperțile sunt din același lemn – păstrând caracteristicile radiale și longitudinale, fundalul reprezentând scoarța copacului.

În înteriorul coperților se află fragmente din copacul respectiv – frunze, rădăcini, flori, semințe – toate fixate și numerotate. Fiecare carte este însoțită de un manuscris cu o legendă.


Pentru anii 1800, ar fi fost imposibil să se cunoască detalii însemnate despre acești copaci, iar faptul că au fost păstrate respectivele fragmente este extrem de benefic decât dacă oamenii de atunci ar fi scris sau ar fi desenat caracteristicile lor. În zilele noastre, oamenii de știință pot citi ADN-ul acestor mostre pentru a analiza speciile de copaci – aceste cărți neobișnuite conțin mai multe informații decât dacă ar fi fost tipărite 10.000 de pagini despre ele.

Sursa: atlasobscura.com

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s