Vulcanul Krakatau este pe cale să erupă?

Krakatau (sau Krakatoa), situat în Indonezia, este unul dintre cei mai renumiţi vulcani ai lumii şi cel mai destructiv din istoria omenirii după erupţia din 1883.

La 27 august 1883 s-a înregistrat cea mai catastrofală erupţie din istorie. Atât explozia, cât şi cantitatea de materie aruncată în aer au depăşit valorile înregistrate până atunci. La fel zgomotul detonaţiei.

La 26 august 1883 (data locala 27 august, ora locală 10 a.m.), când Krakatau a erupt prima dată violent, jetul de cenuşă avea o lungime de 27 de km. A doua zi, dimineaţa, au urmat alte trei explozii. Ultima a fost cea care a aruncat în aer două treimi din nordul insulei Rakata. Jetul de cenuşă a ajuns la o altitudine de 37 de km, iar zgomotul a fost auzit la 4600 de km distanţă, în insula Rodriguez. Acest zgomot a fost înregistrat ca fiind cel mai mare zgomot auzit pe pamânt. În seara zilei de 27 august s-a mai înregistrat o explozie puternică, care a dus la surparea completă a părţii nordice a insulei Rakata.

Cele patru explozii din 26-27 august au emis o energie echivalentă cu 200 megatone de TNT. Cea mai puternică dintre explozii a fost cea de-a treia, estimată la echivalentul a 150 de megatone de TNT. În comparaţie, bomba de la Hiroshima a avut 20 de kilotone. Magma aruncată în aer a fost de aproximativ 125 km cubi.

Coloana de cenuşă vulcanică a atins altitudinea de 80 km, a întunecat cerul de la ora 10 a.m. până a doua zi şi a fost văzut atât la Singapore (aflat la 680 km de Krakatau) cât şi de pe navele comerciale ce navigau pe ocean la o distanţă de 6000 de km. Viteza jetului a fost de 650 m/s, micşorându-se odată cu sporul altitudini. 75 km cubi de magmă au interacţionat cu apa, vaporizând 75km cubi de apă.

Înainte de erupţie, insula a avut o lăţime de 5 km şi o lungime de 9 km. După erupţie, două treimi din insulă au explodat, insulele Lang şi Polish Hat au dispărut și a mai rămas doar o treime din insula iniţială. Aproximativ 23 km pătraţi din insulă s-au scufundat, rămânând doar câteva insuliţe care arată forma iniţială a insulei.

Cel mai destructiv a fost, însă, valul tsunami provocat de erupţie. Valul a ajuns la peste 40 de metri înălţime şi s-a deplasat cu viteză foarte mare, măturând coasta de vest a insulei Java şi coasta de sud-est a Sumatrei. Şi-au pierdut viaţa 36.000 de oameni. Valul tsunami a atins, după 12 ore, portul Aden, de pe coasta de est a Africii, aflat la o distanţă de peste 6000 de kilometri. Praful vulcanic trimis în atmosferă a filtrat radiaţiile solare, scăzând anul următor, în 1884, temperatura medie a globului cu 1,2° C. Trei luni după erupţie, fumul pătruns în atmosfera a dat provocat în America efecte optice stranii la apusul soarelui, de mai multe ori lumea crezând că au loc incendii de proporţii. La trei ani după erupţie, fumul mai era încă perceptibil în atmosferă.

Unul dintre oamenii de știință care în prezent monitorizează activitatea vulcanului este Marco Fulle. În ultimele luni, Fulle a fotografiat aceste imagini ale unui uriaș care se pare că este pe cale să se trezească.

Sursa: obviousmag.org

4 comments on “Vulcanul Krakatau este pe cale să erupă?

  1. Pingback: Vulcanul Krakatau este pe cale să erupă? - Ziarul toateBlogurile.ro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s