Felinare care se pot aprinde printr-un simplu apel telefonic

Există anumite lucruri pe care ni le dorim majoritatea dintre noi – spre exemplu să avem străzi luminate. Dar, lăsând luminile aprinse pe străzi la orice oră din noapte și pe artere fără trafic, apare un dezavantaj atât financiar cât și ecologic. Iar pentru acest neajuns, câteva orașe din Germania au implementat o soluție destul de neconvențională: locuitorii pot activa felinarele prin telefoane mobile.

Orăşelul Morgenröthe-Rautenkranz a fost primul care a decis ca lumina să fie stinsă în totalitate ca o măsură de reducere a costurilor, dar locuitorii nu au fost prea încântați de această hotărâre. Așa că tehnologia modernă a intrat în funcțiune: prin urmare, cu programul Dial4Light, pietonii pot activa iluminarea stradală cu un simplu apel telefonic.

În fiecare oraş participant iluminarea este grupată pe zone, fiecare dintre ele având un cod atribuit de şase cifre. Pentru a activa luminile într-o zonă – pentru o durată scurtă, de obicei 15 minute -, trecătorii formează pur şi simplu numărul Dial4Light şi introduc codul respectiv.

“Tehnologia este unică, uşor de utilizat şi nu este nevoie de instalarea unor echipamente noi”, a declarat unul dintre creatorii ingenioasei idei, Dieter Grote, pentru BBC.

În cele mai multe dintre oraşele în care programul a fost implementat, utilizatorii vor plăti cel mult costul unui apel telefonic pentru iluminarea străzii pe care circulă. Cu toate acestea, unele oraşe au început să aplice taxe pentru energia consumată de felinare, iar utilizatorii programului trebuie să știe codurile pentru fiecare zonă înainte de a ajunge acolo sau să găsească numerele afișate pe felinare – o sarcină destul de grea, ținând cont că strada este în beznă. Și fără un telefon mobil, trecătorii sunt lăsați în întuneric.

Deşi programul are neajunsurile sale şi nu ar fi potrivit pentru zonele urbane mai aglomerate, cu siguranţă se economiseşte astfel energie şi bani. Orășelul Morgenröthe-Rautenkran, cu 900 de locuitori , economisește 5.300 de dolari pe an. Iar comunitatea puțin mai numeroasă din Dörentrup estimează că vor fi salvați astfel 14.000 de dolari anual.

Sursa: weburbanist.com

One comment on “Felinare care se pot aprinde printr-un simplu apel telefonic

  1. Pingback: Felinare care se pot aprinde printr-un simplu apel telefonic - Ziarul toateBlogurile.ro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s