Old Thomas – Gardianul din Tallinn

Old Thomas (Vana Toomas, în limba estonă) este numele unei giruete care este amplasată în vârful turnului primăriei din Tallinn.

Legenda spune că adevăratul Old Thomas și-a petrecut întreaga viaţă în slujba oraşului. Pe vremea când era doar un băiat, Thomas a câștigat un concurs de arbaletă – astfel de concursuri erau organizate în fiecare primăvară în evul mediu – și numai tinerii din familiile nobile din Tallinn aveau voie să participe.

Odată s-a întâmplat ca niciunul dintre cavalerii care concurau să nu nimerească ținta – un papagal aflat pe un stâlp înalt, dar micul Thomas, un băiat sărac, îndemnat de către prietenii săi, a ieșit din mulţime şi a tras cu arbaleta, nimerind papagalul.

Deoarece era de condiție joasă lui Thomas nu i s-a acordat premiul cuvenit, dar el a fost recompensat totuși cu un loc de muncă pe viață ca paznic al orașului. Thomas a crescut și a devenit un mare erou, luptând cu vitejie în timpul războiului livonian.

Anii au trecut și cineva a observat că figura din vârful turnului primăriei seamănă cu un vechi războinic, şi l-au denumit în onoarea sa. Acum, Old Thomas este unul dintre spiritele favorite din Tallinn şi un simbol des regăsit pe suveniruri.

Girueta originală a fost deteriorată în 1941 și a fost înlocuită cu o copie, originalul fiind păstrat în prezent în clădirea primăriei.

Sursa: atlasobscura.com

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s