Imagini cutremurătoare din Pakistan, țară afectată de inundații catastrofale

Prinși în mijlocul ruinelor care în urmă cu puțin timp erau locuințe, acești săteni pakistanezi se luptă cu disperare pentru supravieţuire.
Mulți au ajuns să fie pur și simplu naufragiați pe mici insule formate de potopul care a spulberat practic totul în calea sa. Alții sunt blocați în tabere de refugiaţi improvizate și așteaptă elicopterele care să le aducă strictul necesar.


ONU a avertizat astăzi că inundaţiile ar putea afecta mai mulţi oameni decât ultimele trei mari dezastre cumulate: tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004, cutremurul din Kashmir din 2005 și cutremurul din Haiti din 2010.
Peste 1500 de oameni au murit în ultimele două săptămâni în inundațiile care au lovit Pakistanul, iar guvernul estimează că peste 13 milioane de oameni sunt afectați – cu două milioane mai mult decât victimele din cele trei dezastre naturale.

“Ar fi fost mai bine dacă am fi murit în inundaţii, pentru că viaţa noastră mizerabilă actuală este mult mai dureroasă”, a spus un pakistanez care a fugit împreună cu familia sa din oraşul Shikarpur şi care a petrecut noaptea tremurând în ploaia care continuă să cadă. “Este foarte dureros sa vezi oameni fără hrană şi adăpost”, a mai spus acesta.

Mii de oameni s-au regufiat pe drumuri, poduri și căi ferate – în orice zonă uscată – deseori cu nimic mai mult decât hainele de pe ei și cei mai norocoși, cu o folie de plastic pentru a se feri de ploaie.

“Nu am nimic de mâncare pentru copiii mei. Nu am niciun ban “, a declarat Hora Mai, în vârstă de 40 de ani, aşezat pe un drum noroios din Sukkur, împreună cu alte sute de oameni. “Am reuşit să scapăm de inundații, dar foamea o să ne omoare.”

Guvernul se confruntă deja cu o economie slăbită şi cu un război împotriva talibanilor, în care au fost uciși mii de oameni.

Occidentul şi-a intensificat ajutorul pentru sprijinirea guvernulului prin donarea a zeci de milioane de lire sterline şi prin furnizarea de provizii şi asistenţă.

Dar trimisul special al ONU pentru dezastre, Jean-Maurice Ripert, a declarat că Pakistanul va avea nevoie de miliarde din partea donatorilor internaţionali pentru a-și reveni de pe urma inundaţiilor – o perspectivă descurajatoare într-un moment în care criza financiară a redus bugetele de ajutor în mai multe ţări.

Dezastrul ar putea avea, de asemenea, repercusiuni grave pentru preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari, care a fost criticat pentru faptul că a plecat în excursie în Franţa şi Marea Britanie, în ciuda inundaţiilor devastatoare care au lovit țara sa.

Sursa: dalimunthe.com

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s