Rio Tinto – Râul Roșu – peste 5000 de ani de exploatări miniere

Rio Tinto izvorăște din munţii Sierra Morena din Andaluzia și trece prin regiunea de sud-vest a Spaniei. De aproximativ cinci mii de ani cuprul, aurul, argintul, dar şi alte minerale au fost exploatate de-a lungul său, iar fierul îi conferă ciudata nuanţă roşiatică.
Red River este adesea considerat locul de naștere al ambelor ere: Era Cuprului şi Era Bronzului. Ibericii şi tartesienii au început să exploateze râul în anul 3000 î.Hr., urmați fiind de fenicieni, greci, romani, vizigoți și mauri. Pentru sute de ani, minele râului au fost abandonate până în anul 1724, când guvernul spaniol le-a redescoperit.

După ce în secolul al XIX-lea companii din Marea Britanie au făcut săpături la scară largă, râul a devenit extrem de periculos pentru oameni din cauza nivelului ridicat de aciditate și astfel a fost înființată compania Rio Tinto pentru exploatări. În prezent compania Rio Tinto nu mai are ca obiect de activitate exploatarea râului, dar până la sfârșitul secolului XX a devenit una dintre cele mai mari companii de exploatare minieră din lume.

Aciditatea ridicată ține localnicii departe de apele râului, dar oamenii de ştiinţă sunt atrași de bacterii aerobe, deoarece bacteriile care se găsesc în această zonă – extremophile aerobic bacteria – asigură condiţii similare cu cele găsite în alte zone din sistemul solar. Se crede că Europa, una dintre lunile lui Jupiter, ar ascunde sub suprafața sa un ocean de acizi. Din cauza ultimelor descoperiri din Rio Tinto, unde s-au descoperit bacterii ce se hrănesc cu fier și minerale sulfuroase, s-ar părea că apariția vieții este destul de posibilă pe Europa.

Sursa: atlasobscura.com

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s