Știați că binecunoscuta Salată Caesar poartă numele unui bucătar și nu cel al unui împărat roman?

Caesar Cardini a fost un bucătar italian care a emigrat în Statele Unite după Primul Război Mondial. În ciuda faptului că deținea deja o casă în San Diego, familia Cardini a deschis un restaurant în Tijuana, Mexic, în primul rând din cauza prohibiției. Mulți americani mergeau la Tijuana să bea, astfel încât afacerea cu restaurantele în acel moment a cunoscut o adevărată expansiune.

Caesar Cardini

Conform spuselor fiicei sale, pe data de 4 iulie 1924, Caesar a rămas fără rezerve în cămară, din cauza unui număr mare de consumatori. Pentru a nu-și pierde clienții, Caesar a fost obligat să născocească o salată și un sos preparat din ce mai avea rămas prin bucătărie.

O altă poveste spusă de un partener al lui Caesar, Paul Maggiora, a declarat ca salata Caesar a fost efectiv preparată pentru un aviator american din San Diego și a fost denumită “Salata Aviatorului”. Chiar și fratele lui Caesar, Alex, a susţinut, de asemenea, că numele original a fost “Salata Aviatorului” şi că el a fost cel care a inventat-o și nu Caesar.

Totuşi, într-o altă poveste spusă de un pensionar aviator este vorba tot de denumirea de “Salata Aviatorului”, dar cu precizarea că nu a fost inventată de Alex Cardini. În povestea sa, el a afirmat că mai mulți soldați, după o noapte lungă în care au consumat acool, au ratat asediul şi au rămas în restaurantul lui Caesar toată noaptea. Dimineața, când aceștia s-au trezit, Caesar le-a făcut o salată pe care el a numit-o “Aviator’s Salad” și care acum este cunoscută drept ”Caesar Salad”.

Dar, indiferent de adevărata origine a denumirii, această salată a devenit foarte populară în restaurantul lui Caesar Cardini și atât de renumită a ajuns încât oamenii au ajuns să se refere la ”Salata Caesar” ca și când ea ar fi fost sinonimă cu restaurantul.

Restaurantul lui Caesar din Tijuana, Mexic

Știați că…

* Pentru salata originală nu se foloseau furculițele, ci se mânca cu degetele? Caesar folosea întreaga salată Romaine pe post de platou, iar ingredientele erau așezate pe fiecare frunză, inclusiv ouăle moi și uleiul de măsline italian?
* Societatea Internatională a Gurmanzilor din Paris a nominalizat Salata Caesar ca fiind “cea mai bună rețetă originară din cele doua Americi din ultimii 50 de ani”?
*Astăzi, salata Cezar este preparată din salată Romaine, crutoane, parmezan, suc de lămâie, ulei de măsline, ouă, sos Worcestershire și piper negru?
* Fratele lui Cezar, Alex Cardini, a deschis un lanț de restaurante din Mexico City, unde a introdus în meniu și a prezentat Salata Caesar ca fiind “Originala Salată Caesar al lui Alex Cardini”? Principala diferenţa între versiunea lui şi tradiţionale salată Caesar a fost că el a adăugat anșoa, care este încă un ingredient popular pentru salata Caesar în restaurantele de categorie superioară din zilele noastre.

* Salata a câștigat în popularitate în anul 1937, atunci când Manny Wolfe – un scenarist de la Hollywood – a început distribuirea rețetei în diferite restaurante din Statele Unite?
* Expansiunea în Europa a consumului de salată Caesar este în mare parte atribuită doamnei Wallis Warfield Simpson, cea care a fost amanta și apoi soția Prințului Țării Galilor, Eduard al VIII-lea? Simpson frecventa restaurantul Caesar când se afla în zonă și în timpul călătoriilor sale a început să instruiască alți bucătari cum să o prepare, cu toate că aceștia nu au putut să prepare un sos la fel de bun; de altfel, aceasta este și una din problemele restaurantelor care au început să servească renumita salată.
* Ca urmare a acestui fapt, prin 1948, cererea de preparare pentru sosul salatei Caesar a devenit atât de mare încât Caesar a inființat compania Caesar Cardini Foods împreună cu fiica lui, Rosa? Astfel, ei au început să vândă Sos pentru Salată Caesar îmbuteliat.

Sursa: misconceptionjunction.com

2 comments on “Știați că binecunoscuta Salată Caesar poartă numele unui bucătar și nu cel al unui împărat roman?

  1. Pingback: Rugăciunea “Tatăl nostru” în graiul celţilor din Wales « Ionel băiat bun

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s