Peștera Kitum – Peștera unui virus mortal, săpată în sare de către elefanți

În momentul în care peștera Kitum a fost descoperită, de-a lungul pereților săi se puteau distinge numeroase zgârieturi şi semne și s-a presupus că au fost făcute de vechii egipteni în căutare de aur și diamante. Dar, de fapt, secţiunile excavate ale peșterii au dezvăluit informații cu totul diferite.

Peștera Kitum se găseşte pe muntele Elgon, din Kenya, un vulcan stins, iar peştera s-a format ca urmare a răcirii rocilor vulcanice. Peștera, care are o adâncime de aproximativ 600 de metri, are pereții acoperiți cu sare.

În fiecare noapte, de sute (sau chiar de mii) de ani, animalele au pătruns în peşteră în miez de noapte și au lins stratul de sare al pereților. Bivoli, antilope, leoparzi, hiene, si mai ales elefanţi au orbecăit prin peșteră, lovindu-se cu colții de pereți în drumul lor neluminat. Pur și simplu, elefanții au făcut adevărate săpături.

Cu ajutorul colților de fildeș ei desprindeau sarea – bucăți întregi din pereți – pentru a o zdrobi și a o linge de pe pământ. Pe parcursul timpului s-a produs astfel o lărgire vizibilă a peșterii, precum și a zidurilor brăzdate de urmele de colți. Călătoria prin peșteră nu este lipsită de pericole, deoarece există o crevasă adâncă in interiorul căreia mai multi elefanți tineri și neexperimentați au căzut, apărând astfel în adâncuri și un cimitir al elefanților.

Peștera Kitum este celebră – mai nou – pentru un virus mortal. În anul 1980 şi din nou în 1987, vizitatorii peșterii au contractat virusul Marburg, un virus mortal foarte similar cu Ebola. Peştera şi virusului Marburg au devenit cunoscute în momentul în care au apărut în best-seller-ul “Zona fierbinte” (”The Hot Zone”). Se crede că liliecii din peşteră pot fi purtătorii virusului, iar puternicul guano ar putea răspândi această boală fatală.

Sursa: atlasobscura.com

4 comments on “Peștera Kitum – Peștera unui virus mortal, săpată în sare de către elefanți

  1. Multam pentru articol.
    Cu virus sau fara virus e excelent sa mai citesti si altceva decat despre politica actuala si sfarsitul lumii.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s