Peșterile extraordinare din Ajanta, India

Răspândite pe întreg teritoriul Indiei, mii de peșteri budiste au adăpostit călugării Dalai Lama, adunați de prin toate colțurile Orientului de către Primul Împărat al Chinei.

Când budismul a început sa dispară, aceste peșteri au fost abandonate. Au fost redescoperite cu mulți ani mai târziu de către coloniști britanici ce căutau aur, condimente, precum și simboluri istorice sau de valoare culturală, aceștia chiar aruncând în aer unele dintre ele.

Ca simbol și mărturie a peste 700 de ani de istorie budistă stă peștera Ajanta, situată la mai puțin de 2 ore de orașul istoric indian Aurangbad. Peștera prezintă o structură arhitectonică ce este compusă din 32 de grote tăiate în piatra dealurilor de către muncitori care au folosit doar ciocane și dălți.

Dăltuind meticulos piatra, meșterii au sculptat opere artistice fantastice din piatra bazaltică a pereților.

În Ajanta, declarată parte a patrimoniului cultural Unesco în anul 1983, se dezvăluie o imagine mai clară a câtorva fațete a vieții străvechi a Indiei, a credințelor religioase ale timpului, ale operei artistice a meșterilor, a oamenilor simpli, dar și o imagine a climatului politic și economic al perioadei.

În prăpăstii aproape verticale se poate vedea un grup de coloane cu niște modele deosebite, tăiate în granit, indicând intrarea în Chaityas, templele budhiste, și în Viharas, mănăstiri sau locuri de meditație.

Picturile ce acopera pereții aproape în totalitate impresionează și emoționează totodată. Picturile, apropiate de sanctuare, îl reprezintă pe Buddha, iar în marile sălile ele descriu Jakata, poveștile populare care descriu viețile lui Buddha. Este uimitor să percepi realismul expresiilor și emoțiilor întipărite pe fețe si cum niște artiști necunoscuți, folosind doar unelte rudimentare, au reușit să descrie perspectiva și intensitatea imaginii în lucrările lor.

Ca o curiozitate: aceste Chaityas milenare sunt foarte asemănătoare cu catedralele creștine, cu coloane de piatră, tavan în formă de arc, structuri din bârne de lemn, iar în centru, unde bisericile creștine au un altar, aici se află o statuie uriață a lui Buddha. Oare nu din aceste peșteri s-au inspirat marii arhitecți ai Evului Mediu ? Nu contează de fapt. Concluzia este că astăzi putem călători în timp în aceste monumente, unde secolele par a fi doar niște fire de nisip.

Sursa: obviousmag.org

4 comments on “Peșterile extraordinare din Ajanta, India

  1. Pingback: “De dincolo de timp” « Ionel băiat bun

  2. Foarte spectaculoase imaginile, cat si intreg articolul de altfel. Foarte informativ si interesant.

    Daca esti interesate de un link exchange cu blogul meu – eu te-am adaugat deja – astept un semn.

    O zi buna si spor la scris!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s