Știați că…

… lacrimile au acțiune antimicrobiană? Microbii aflați într-un tub de cultură, în contact cu câteva lacrimi, sunt anihilați.

… cele mai mici cantități de apă din organismul uman se află în dinți (0,0014%) și în firele de păr (4%)?

… durata medie de viață în Europa nu depășea pragul de 35 de ani, la începutul secolului al XIX-lea?

… una dintre cele dintâi schițe ale unei parașute a fost desenată de Leonadro Da Vinci, care a elaborat și ideea elicopterului? În manuscrisele rămase de la el se găsesc peste 120 de invenții, imposibil de realizat de atunci.

… băile termale de la Geoagiu sunt atestate de pe timpul romanilor? Și astăzi se mai văd urme ale instalațiilor făcute de romani.

… arborele cu cea mai lentă creștere este cedrul alb din Canada? După 155 de ani, el abia a atins înălțimea de 10,2 cm și cântărea doar 17 g, greutatea lui crescând cu 0,11 g în fiecare an. Arborele este răspândit pe țărmul stâncos al Marilor Lacuri din partea canadiană.

… inima lui arici bate de aproximativ 300 de ori pe minut, iar inima unei balene albastre bate doar de nouă ori pe minut?

… un elefant matur poate consuma într-o zi 225 kg de plante și poate bea, la o singură adăpare, 136 de litri de apă?

… cele mai scumpe animale sunt caii de curse? Cea mai mare sumă plătită pentru un astfel de cal este de 13,1 milioane $, pe 23 iulie 1985, la Keeneland, Kentucky, USA, de către Robert Sanster și partenerii săi pentru calul Seattle Dancer.

… un ghem imaginar făcut din firul țesut într-o viață de un păianjen nu ar cântări decât 300 de grame dar deșirat, ar face ocolul Terrei pe la Ecuator?

… larva moliei Polyphemus din America de Nord consumă o cantitate de hrană egală de 86.000 de ori propria ei greutate din momentul nașterii? Hrana este consumată în primele 56 zile de viață. În varianta umană, aceasta ar însemna ca un copil de 3,17 kg să îngurgiteze 273 tone de mâncare.

… nisipul umed cântărește mai puțin decât cel uscat?

…30% din oxigenul la nivel mondial provine din pădurile tropicale din Amazonia?

… Thomas Edison, inventatorul becului, se temea de întuneric?

2 comments on “Știați că…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s