O iluzie optică periculoasă

În Vancouver, Canada, au fost instalate de curând marcaje care să îmbunătățească siguranța rutieră în intersecțiile cu risc crescut de accidente. Noutatea este aceea că marcajele rutiere sunt reprezentate printr-o iluzie optică ce ar trebui să determine șoferii să încetinească în apropierea lor.

Astfel, iluzia optică reprezintă o fetiță care aleargă în mijlocul străzii după o minge, iar în apropiere este amplasat un panou pe care scrie: ”Probabil că nu v-ați aștepta ca un copil să alerge pe șosea”, pentru a avertiza șoferul care ajunge în zonă. Iluzia optică se mărește treptat până la aproximativ 30 m pe măsură ce mașina se apropie, pentru ca șoferii să nu fie luați prin surprindere (pentru a vedea exact ce se întâmplă, urmăriți videoclipul).

Deși ideea a fost creată cu un scop benefic, se pare că există mai mult dezavantaje ca urmare a punerii sale în practică. Cel mai mare ar fi acela că șoferii s-ar putea obișnui cu aceste desene pe asfalt și ar putea să le ignore în momentul în care un copil real ar ajunge în fața mașinii. Pe de altă parte, șoferii ar putea trage brusc de volan pentru a evita fetița și să intre în alte mașini care circulă din sens opus sau chiar să lovească pietonii aflați pe trotuar. În orice caz, desenul arată mult prea realist de la distanță pentru a avea rezultatul dorit.

Sursa: moillusions.com

4 comments on “O iluzie optică periculoasă

  1. Interesant articolul. In timp ce il citeam m-am gandit la un desen de acel gen ca sa mareasca viteza soferii din Romania, un desen cu Basescu sau Boc :))

  2. Si pe la noi au fost niste incercari destul de similare cu pete de sange (de fapt vopsea rosie) pe asfalt, contururi de victime desenate pe asfalt, militieni din carton pe marginea drumului. Acum cat sunt de eficiente aceste metode de “sensibilizare” a soferilor nu stiu. Cel putin la mine prima oara au avut ceva impact emotional ca dupa aia m-am invatat cu ele si le-am ignorat pur si simplu.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s