3 răspunsuri interesante pentru 3 întrebări simple

De ce apa nu calmează usturimea limbii după consumul de alimente picante?
Condimentele care se regăsesc în mâncărurile picante sunt uleioase, iar la școală am învățat cu toții că uleiul nu se poate amesteca cu apa. În acest caz, apa doar trece peste condimentele uleioase.
Ce ați putea face pentru a calma durerile limbii? Mâncați pâine. Pâinea va absorbi efectele condimentelor uleios. O a doua soluţie este aceea de a bea lapte. Laptele conţine o substanţă numită “cazeină”, care se ”lipește” de condimente şi le transportă mai departe. Și alcoolul dizolvă condimentele uleioase, dar asta nu înseamnă că trebuie să se transforme în argument.

De ce este albastrul pentru băieţi şi rozul pentru fete?
În antichitate se credea că anumite culori ar putea combate spiritele rele care rătăceau prin preajma copiilor. Deoarece albastrul era asociat cu spiritele cerești, băieţii – fiind considerați ”resurse valoroase” pentru părinţi – au fost îmbrăcaţi în acea culoare. Fetele, neavând o culoare asociată lor, erau adesea îmbrăcaţe în negru. Acest lucru s-a întâmplat doar în Evul Mediu, când rozul a devenit culoarea asociată fetiţelor.

Dacă sângele are culoarea roşie, de ce venele sunt albastre?

Sângele este de un roșu-aprins în forma sa oxigenată (când ”părăsește” plămânii) şi de un roşu întunecat în forma sa fără oxigen (când se întoarce în plămâni pentru o nouă aprovizionare). Venele apar ca fiind de culoare albastră, deoarece lumina care pătrunde prin piele este absorbită şi este reflectată în lungimi de undă ridicată înapoi către ochi. Lungimile de undă mai mari sunt albastre.

Sursa: didyouknow.org

2 comments on “3 răspunsuri interesante pentru 3 întrebări simple

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s