Prima fotografie a Marelui Sfinx datează din anul 1858 și a fost realizată de către fotograful englez Francis Frith până la începerea excavațiilor.
Sfinxul a fost construit în anul 2500 Î.Hr de către faraonul Khaf-Ra (Chefren sau Kefren). Numele de Sfinx provine de la cuvântul grecesc “shingo” care înseamnă “a ștrangula”, iar grecii l-au folosit pentru prima dată denumind o creatură fabuloasă care avea capul unei fete, corpul unui leu și aripi de pasăre care își ștrangula victimele.
Data exactă a celei de-a doua fotografii nu se cunoaște, dar a fost făcută la începutul secolului XX
Sfinxul se aliniază cu piramida lui Khaf-Ra la capătul drumului pietruit și se crede că ar fi fost construit pentru a păzi piramida faraonului. A fost de multe ori îngropat de nisipuri și se spune că, în jurul anului 1400 Î.Hr. regele Thutmose III, pe vremea când era înca prinț, a mers la vânătoare și obosit, a adormit la umbra Sfinxului. Dormind, a visat că Sfinxul i-a vorbit și i-a cerut să-l dezgroape de sub nisipuri, ceea ce regele Thutmose a făcut și a și restaurat această construcție.
Capul are 6 m înălțime și 4 m lățime, iar numai ochii au 2 m înălțime. Nasul și barba lipsesc, doar barba fiind expusă la Muzeul Britanic. O istorie arabă din secolul al XV-lea (al carei autor este egipteanul Taqi Al-Maqrizi) ne spune că nasul a fost distrus de catre un mistic sufi pe nume Muhammad Saim al-Dahr, acesta supărat fiind pe faptul ca egiptenii vremii, deși nu mai erau de mult pagâni, îl venerau și îi aduceau totuși ofrande, convinși fiind ca fertilitatea adusă de Nil depinde de Sfinx. Arabii egipteni îl numesc “Abu Hol”, adică “Tatăl Groazei”, iar tăierea nasului, în pământ islamic, era considerată ca un semn de infamie. În trecut, statuia a fost pictată: roșu pentru față și corp și galben cu dungi albastre pentru cap. Sfinxul a fost construit pe locul unei cariere de piatră și se pare că a fost sculptat dintr-o singură bucată de piatră de var. Astăzi, statuia se fărâmițează din cauza vântului, umidității și a poluării din Cairo. Au avut loc câteva restaurări și în timp s-au adăugat noi blocuri de piatră, dar păstrarea acestei statui este încă o problemă. Lucrare făurită în piatră sacră, Sfinxul este considerat o minune a lumii și nici până în ziua de azi nu a fost elucidat misterul Marelui Sfinx. (wikipedia.org)
Sursa: uniquedaily.com
Pingback: Prima fotografie a Sfinxului de la Gizeh - Ziarul toateBlogurile.ro
Cu siguranta atunci era mai frumos si mai salbatic decat este acum!
Cat imi doresc sa ajung acolo…
Si eu la fel! 😉
Daca si tu vrei acolo e perfect. Hai anul viitor impreuna. Eu cam prin septembrie strang banii, deja am si planul de vacanta facut 😀
Pingback: “Enigmatica Terra” « Ionel băiat bun
Pingback: Tweets that mention Prima fotografie a Sfinxului de la Gizeh « Alice Diana Boboc -- Topsy.com