Se apropie Halloween-ul

Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților.

Romanii onorau această zi în numele celor care nu mai sunt pe pământ. Participanții aduceau sacrificii în numele celor morți și se rugau pentru aceștia. În trecut, această sărbatoare era pe 21 februarie, la sfârșitul anului roman. În secolul al VII-lea, Papa Boniface al IV-lea a introdus Ziua Sfinților pentru a înlocui festivalul păgân pentru morți, iar mai târziu, Papa Gregory al III-lea a schimbat data pe 1 noiembrie. În prezent este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie, iar în unele zone, dacă 31 octombrie cade duminica, Halloween-ul este sărbătorit în seara de 30 octombrie.

Dincolo de conexiunea cu Biserica Catolică, versiunea americană a Halloween-ului derivă din credințele străvechi (dinainte de creștini). Obiceiul de Halloween a fost adus în America în 1840 de către imigranții irlandezi. Obiceiul de “Trick or Treat” (”Ne dați ori nu ne dați?”) provine nu de la celți, ci de la europeni odată cu secolul al IX-lea numit însuflețirea.

În ziua de 2 noiembrie, Ziua Tuturor Sfinților, se umbla din sat în sat, cerșind “prăjituri cu suflet”, făcute din bucăți pătrate de pâine cu coacăze sau stafide. Cu cât adunau mai multe prăjituri,cu atât se înmulțea și numărul de rugăciuni spuse pentru cei care muriseră. În acea perioadă se credea că cel care moare rămâne suspendat pentru o perioadă de timp pe pământ, iar prin rugăciuni, spuse chiar și de străini, sufletul va putea ajunge în rai.

Specific pentru Halloween este dovleacul cioplit, care reprezintă Lanterna lui Jack, iar obiceiul de a face o față dintr-un dovleac și introducerea unei lanterne în interior (la americani este numit dovleacul Jack) provine din folclorul irlandez. Povestea spune că un barbat pe nume Jack, cunoscut ca un bețiv și un trișor, l-a păcălit pe diavol să se urce într-un copac. Apoi Jack a cioplit imaginea unei cruci pe trunchiul copacului, reușind să captureze diavolul în copac. Jack a făcut un pact cu acesta cum că, dacă nu-l va mai păcăli, îl va lăsa să coboare din copac. Conform tradiției, după ce Jack a murit, acesta nu a fost primit în rai datorita metodelor sale diavolești, dar nu i s-a permis nici intrarea in iad deoarece l-a păcălit pe diavol. În schimb, diavolul i-a dat doar o torță pentru a-și lumina drumul prin întuneric, iar acesta era plasată într-un nap pentru a menține flacăra pentru o perioadă mai lungă de timp.

Halloween-ul este sărbătoarea când sunt vândute cele mai multe dulciuri. Se plasează pe locul doi după Crăciun în ceea ce privește vânzările comerciale. Spre exemplu, vânzările totale de costume, dulciuri și alte materiale pentru Halloween au atins în 2003 aproape 7 miliarde de dolari numai în SUA.

 

2 comments on “Se apropie Halloween-ul

  1. Radu pitici gratis spune ca daca prostii vroiau sa sarbatoreasca ceva,in loc de halloween,mai bine sarbatoreau aruncatul in sulite,ca dacii,ca sa scape lumea de ei.Am vazut pe Discovery cum fostii vrajitori spuneau ca, de Halloween,la ritualurile lor satanice sacrificau copii mici.Nu e de joaca cu asa ceva !

    • Da, s-a denaturat.. Ar fi putut fi o sarbatoare “pasnica”, mai putin horror.. dar din ce in ce se exagereaza si se dezvaluie latura intunecata a omului..

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s