Lacul Bărbatului și Lacul Femeii

La doar câţiva kilometri în afara oraşului Bangem (Camerun, Africa), se înalță muntele Manengouba, un vulcan inactiv care are în partea superioară o zonă netedă cu o suprafață destul de întinsă, în care se află două lacuri adânci, două cratere denumite Lacul Bărbatului și Lacul Femeii.

Chiar de la prima vedere felul în care arată lacurile și atmosfera locului construiesc o bună temelie pentru credințele îngemănate cu tradiția de către localnicii Bakosi, servind ca testament vechii bătălii dintre spiritele bărbătești și femeiești ale lacurilor.

Lacurile au un aspect total diferit: cel mai mare dintre cele două – Lacul Femeii – are un țărm accesibil atât pentru locuitori, cât și pentru vitele lor. Pot fi pescuiți peşti și crabi, iar unduirile lacului strălucesc în soare.

Lacul Femeii

Un contrast puternic îl reprezintă Lacul Bărbatului. În aceeaşi zi însorită, suprafaţa lacului rămâne complet nemișcată şi opacă. Zilnic, culoarea apei oscilează între negru, verde sau maro în funcţie de stările spiritului. Malurile lacului sunt extrem de abrupte, împiedicând pe orice să ajungă la apele sale. În timp ce o baie în Lacul Femeii reprezintă un lucru comun, o baie în Lacul Bărbatului este rezervată doar pentru ceremonii și pentru bărbați curajoși.

Lacul Bărbatului

Mai mult decât atât, se spune că spiritul își protejează apele pentru a nu fi tulburate – nimic nu pluteşte pe suprafaţa lacului şi nimeni nu poate arunca cu pietre de pe marginea lui pentru a ajunge în apele sale (indiferent cât de grea ar fi piatra sau cu câtă precizie ar fi aruncată), de parcă un câmp nevăzut deviază astfel de tentative. De ce Lacul Bărbatului trebuie să aibă astfel de ”toane” și să fie așa un duh neiertător, este neclar.

Imagine de pe țărmul Lacului Femeii

Se spune că luptele dintre spiritele Lacurilor Bărbatului şi al Femeii produc furtuni care se rostogolesc la baza muntelui, acoperind satele din apropiere, dar și orașul Bangem.

Sursa: atlasobscura.com

3 comments on “Lacul Bărbatului și Lacul Femeii

  1. pai da,de asta se si cheama lacul barbatului ,pt ca trebuie sa fii destul de barbat sa ajungi acolo,dar sa te si intorci teafar.. 🙂 da’ eu am vazut un loc numa’ bun de plaja si pe malul lacului ‘masculin’ 🙂

    • Probabil ca sunt locuri de plaja si pe lacul ”masculin” cum ii spui tu, dar era vorba despre faptul ca nu se poate ajunge la apa, marginea lacului fiind foarte abrupta.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s