Despre Johann Konrad Dippel se zvonea că ar crea poțiuni, că ar trata pacienți cu terapii electrice sau că ar lua parte la experimente oribile pe organe umane furate dintr-un cimitir. Născut în anul 1673 la castelul Frankenstein (Darmstadt, Germania), Dippel a făcut subiectul multor discuții – dacă într-adevăr faptele sale au inspirat romanul cu același nume al scriitoarei Mary Shelley.
Castelul Frankenstein – Locul de naștere al unui alchimist excentric şi posibilă inspiraţie pentru un creator fictiv de monștri
Ceea ce se cunoaște sigur despre Dippel este că a avut o carieră variată ca alchimist. Și-a alăturat numele de un produs numit Uleiul de Animal Dippel, un produs obținut din distilarea distructivă și totală a unor organe de animale și, care – a susținut el – ar fi fost un medicament universal. Uleiul de animal a încetat să mai fie atât de popular odată cu scaderea popularității iatrochimiei în cadrul căreia alchimia a evoluat de la etapa căutării obținerii aurului la cea a descoperiri de noi medicamente. Mirosul și gustul neplăcut al medicamentului, precum și progresul medicinii au aruncat în dizgrație uleiul lui Dippel pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
Dippel a contribuit mai târziu la înfiinţarea unui laborator în Berlin pentru a obține aur şi, la un moment dat, el a ajuns la închisoare pe o insulă daneză timp de şapte ani datorită activităţilor sale politice. În 1734, el a suferit un atac cerebral şi a murit la Wittgenstein, lângă Castelul Berleburg, deşi prietenii săi au afirmat că a fost otrăvit. Dacă s-a otrăvit singur sau nu, rămâne în continuare neclar.
Castelul Frankenstein este acum o ruină – nu au mai rămas decât două turnuri şi o capelă. Cu toate acestea, referirea legendară a lui Mary Shelley în romanul “Frankenstein” a făcut din acest castel o destinaţie populară în special pentru Halloween. Anual aici are loc o petrecere populară, inițiată de către soldaţii americani staţionaţi în apropierea castelului în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Frankenstein sau un Prometheus modern este un roman al scriitoarei britanice Mary Shelley, publicat prima oară în anul 1818. Romanul relatează viața tânărului elvețian Victor Frankenstein, care studiază la universitatea renumită din Ingolstadt și care reușește să realizeze un om artificial.
Romanul este prezentat în forma actuală a epocii, ca un roman sub formă de corespondență, evenimentele fiind relatate de Victor în scrisori adresate persoanei care conduce activitatea de cercetare. Victor îl atenționează în relatările sale pe cititor că omul trebuie să-și recunoască și să respecte limitele posibilităților sale fără a căuta să-și măsoare puterile cu Creatorul divin. Figura lui Victor Frankenstein se aseamă cu caracterele personajului Faust sau a eroului din mitologie, Prometeu.
Sursa: atlasobscura.com
Mie mi-a plăcut romanul.:)Pare potrivit castelul pentru o petrecere de Halloween. 😀
Nu stiam de savant ! Multumim mult !
cu placere 🙂