Top 10 – Cele mai frumoase castele și palate din lume

1. Castelul Löwenburg

În apropierea orașului Kassel se înalță semeț unul dintre cele mai frumoase castele cu aspect medieval. Cu toate acestea, Lowenburg sau Castelul Leului a fost construit din ordinul lui Landgrave Wilhelm IX (1743-1821), un soi de Walt Disney al epocii lui, care a intenționat ca noua construcție să arate încă de la început ca o ruină romantică. Pentru a reuși să imprime praful timpului pe o construcție încă inexistentă, constructorul a trebuit sa facă un drum până în Anglia pentru a studia ruinele englezești și pentru a stabili un model al viitorei grădini. În prezent, “ruinele” castelului Lowenburg sunt privite ca una dintre primele construcții semnificative în stilul neo-gothic din Germania.

2. Palacio da Pena, Portugalia

Construit în secolul XV pentru a îndeplini rolul unei reședinte, palatul a fost reconstruit mai târziu și donat unei biserici pentru a servi drept mănăstire, iar apoi a devenit palatul ultimei familii regale a Portugaliei. Se află la doar 30 de minute de Lisabona şi se poate ajunge cu uşurinţă acolo cu trenul. Una dintre cele mai vechi construcții inspirate de romantismul european, Palacio da Pena a fost ridicat pe vârful unui deal aflat în apropierea orașului Sintra. În zilele senine poate fi văzut chiar și din Lisabona.

Un cutremur puternic l-a devastat aproape în totalitate în 1755. Palatul avea să își redobândească grandoarea abia în 1838, după ce a intrat in posesia prințului Fernando, sub a cărui protecție au fost demarate lucrările de renovare. Arhitectura este o îmbinare ecletică intre un stil original și altele adiacente, cu influente ale romatismului, ale stilului bavarez, plus o grădină englezească.

3. Castelul Mont Saint-Michel, Franța

Mont Saint-Michel este, în fapt, un castel medieval construit pe o insulă mică de pe coasta normandă, în apropierea Marii Britanii. Doar un dig îngust, ridicat în 1880, mai asigură legătura cu coasta. Turiștii care vor să ajungă pe insulă trebuie să se grăbească să traverseze drumul de legătură, întrucât nu puține au fost situațiile când vizitatorii au fost măturați la propriu de valuri.

Spre deosebire de alte castele din Franța care au debutat în “carieră” jucând rolul unei structuri defensive sau de locații închinate artei, Mont St. Michel a fost construit pentru a servi în scopuri religioase, mai exact drept mănăstire. În prezent, castelul atrage patru milioane de vizitatori pe an, cu mult mai mult decât majoritatea castelelor Franței.

4. Palatul Potala, Tibet

Ridicat pe dealul Marpo Ri, la 130 de metri deasupra văii Lhasa, Palatul Potala are o înălțime proprie de 170 de metri, devenind astfel cea mai spectaculoasă clădire a Tibetului. În 637, împăratul Songtsen Gampo a decis construirea palatului pe acest deal, iar structura a rămas neschimbată până în secolul XVII, când a fost încorporată în fundația grandioasei construcții pe care o admirăm în prezent. Ridicarea actualului palat a început în 1645, în timpul domniei celui de-al cincilea Dalai Lama. Trei ani mai târziu, Castelul Alb sau Potrang Karpo era deja finalizat. Între 1690 și 1694 a fost adăugat și Castelul Roșu sau Potrang Marpo. Pentru a fi dus la bun sfârșit, acest proiect ambitios a necesitat munca a peste 7.000 de muncitori și a 1.500 de artiști și meșteri.

5. Castelul Predjamski, Slovenia

Deși fiecare castel din lume este unic în felul său și nici unul nu seamănă cu celalat, pe unele dintre ele, ursitoarele (a se citi constructorii) le-au hărăzit la “naștere” un destin cu totul special. Acesta este și cazul castelului Predjamski din Slovenia, care și-a câștigat faima datorită faptului că este integrat într-o peșteră, mai exact, în al doilea sistem de peșteri ca mărime din Slovenia. Traducerea numelui său este mai mult decât elocventă: Castelul din fața peșterii.

6. Castelul Matsumoto, Japonia

Cunoscut pe plan local și sub denumirea de Matsumotojo, construcția care reflectă atât de bine cultura locală, este în același timp și unul dintre cele mai frumoase castele ale Japoniei. Matsumotojo ilustrează cu succes ceea ce se numeste hirajiro, o construcție ridicată pe o câmpie, în loc de deal sau munte.

Castelul și două turnuri au fost ridicate între 1592 și 1614, beneficiind de un sistem complex de apărare, mai ales că vremurile pașnice erau încă departe în acea perioadă. În 1635, când amenințarea militară nu mai exista, a mai fost adăugat un al treilea turn, mai mic, utilizat în scopuri astronomice pentru observațiile selenare. Castelul și-a păstrat interioarele din lemn și lucrările exterioare din piatră în forma lor originală din secolul XVI. În prezent, acesta face parte din patrimoniul țării, fiind inclus pe lista Comorilor Naționale ale Japoniei.

7. Castelul Neuschwanstein, Germania

Cel mai cunoscut dintre cele trei castele construite în cinstea lui Ludovic al II-lea de Bavaria, Neuschwanstein a fost ridicat în mijlocul Alpilor bavarezi de pe actualul teritoriu al Germaniei. Construcția a fost demarată în 1869, însă abandonată după moartea regelui în 1886. Într-o imitație fantastică a unui castel medieval, Neuschwanstein este mai degrabă o întruchipare a romantismului de secol XIX. În acea epocă, orice construcție grandioasă presupunea o muncă titanică, prin urmare nimic nu putea fi lăsat la voia întâmplării. Castelul a fost ridicat pe baza unui plan elaborat, care includea și echiparea cu diverse utlități revoluționare pentru acele timpuri: toalete dotate cu un sistem automat de tragere al apei pentru fiecare etaj sau un sistem de încalzire cu aer cald în toată clădirea. O asemenea arhitectură deosebită nu avea cum să nu atragă atenția generațiilor următoare de artiști: castelul Frumoasei din Pădurea Adormită este inspirat chiar de Neuschwanstein.

8. Castelul Huniazilor, România

Prima atestare a castelului datează din anul 1443 și apare într-un document semnat chiar de Iancu de Hunedoara, care a fost păstrat până în prezent. Primul moștenitor al castelului, Iancu de Hunedoara, începe în jurul anului 1440 lucrările de modernizare și de extindere ale fortăreței, dăruindu-i pentru prima dată înfățișarea unei impresionante locuințe medievale. De-a lungul istoriei sale, castelul avea să aibă mai mulți proprietari, dintre care unii au încercat să-și pună amprenta personală asupra stilului. Castelul și-a păstrat întotdeauna numele primilor proprietari, rămânând cunoscut peste veacuri drept castelul Huniazilor sau al Corvineștilor. Forma actuală a fost dobandita în timp, majoritatea proprietarilor intervenind, într-un fel sau altul, asupra planului.

9. Castelul Praga, Cehia

Unul dintre cele mai mari castele din lume (are 570 de metri lungime și 130 de metri lățime) și, conform Cărții Recordurilor, cel mai mare castel dintre cele vechi care au mai rămas în picioare, Castelul Praga adăpostește între zidurile sale o istorie lungă de multe veacuri. Bijuteriile coroanei cehe sunt depozitate chiar în această locație și tot aici s-au ținut majoritatea ceremoniilor oficiale din istoria locului. De la împărații romani, la regii cehi, toți au ales această locație grandioasă pentru desfășurarea evenimentelor majore. Povestea castelului, desigur nu în forma sa actuală, a debutat undeva în secolul IX, în jurul anului 870. De-a lungul existenței sale, numeroșii proprietari, dar și vremurile cu modele lor, și-au pus amprenta asupra “chipului” construcției. Tocmai această existență îndelungată a făcut posibilă întâlnirea într-un singur loc a mai multor stiluri arhitecturale. Mai exact, toate stilurile care au fost la modă în arhitectură în ultimul mileniu.

10.Castelul Malbork, Polonia

Castelul Malbork a fost construit în Prusia de către Ordinul Teutonilor. Numele inițial dat de Ordin a fost Marienburg, mai exact, Castelul Mariei. Orașul care s-a dezvoltat în jurul construcției a primit aceeași denumire, însă din anul 1945, revenind în posesia Poloniei, a primit denumirea de Malbork.

Castelul este un exemplu clasic al unei fortărețe medievale, fiind în același timp cel mai mare castel gotic din cărămidă din lume. În anul 1997 a fost adăugat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Sursa: incrediblediary.com, peteava.ro

10 comments on “Top 10 – Cele mai frumoase castele și palate din lume

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s