10 informații mai puțin cunoscute din lumea modei

1. Toată lumea știe de existența nasturilor de pe mânecile hainelor, dar puţini sunt cei care ştiu că cel care a introdus această ”invenție” a fost Napoleon Bonaparte. El a cerut croitorilor să coasă nasturi pe mânecile tunicilor pentru ca soldații să nu mai fie tentați să își șteargă nasul cu mâneca.

2. În prezent, moda pentru copii este la fel de importantă ca și moda pentru femei sau bărbați, deoarece fiecare mama dorește ca copilul ei să arate frumos şi să fie la modă. Dar ştiaţi că moda pentru copii a fost lansată cu peste 200 de ani în urmă? Până atunci copiii purtau hăinuțe realizate după modelele hainelor pentru bărbați și femei, dar croite pe măsura lor.

3. Până în secolul al XIX-lea nu existau manechine, iar designerii erau nevoiți să îmbrace păpuși pentru a-și expune marfa în fața clienților. Era o idee bună deoarece, folosind puțin material, economiseau destui bani.

4. Mulți bărbați celebri poartă barbă (Robert Pattinson, Brad Pitt, George Clooney etc). Cu toate acestea, dacă ar fi trăit în Rusia pe vremea lui Petru cel Mare, ţarul i-ar fi pus să plătească o taxă specială pentru această preferință masculină. Această taxă a fost introdusă pentru a obliga bărbaţii ruşi să arate într-un mod mai… european.

5. Pentru prima oară tanga a fost croită la New York din ordinul primarului Fiorello Henry La Guardia. Primarul s-a simţit ofensat când a văzut că dansatoarele ăși execută numerele fără lenjerie intimă şi a cerut ca să fie cusuți niște chiloței mici care să le acopere nuditatea.

6. Obiectele lucrate manual sunt considerate acum foarte la modă şi valoroase deoarece acestea sunt absolut exclusive. Dar până în anul 1850, peste 70% dintre oamenii obișnuiau să își croiască haine pentru ei înşişi. Moda nu era foarte importantă, iar ceea ce conta era confortul.

7. Femeile din ziua de astăzi nu pot trăi fără bijuterii, dar sunt și bărbați care au început să poarte bijuterii pentru a-și dovedi statutul lor social.

8.Tunsorile scurte reprezintă ceva obişnuit în zilele noastre şi nimeni nu este surprins atunci când vede o fată cu părul scurt. Dar nu a fost așa întotdeauna; pe vremuri, soţiile care se dovedeau necredincioase erau pedepsite prin tunderea părului. Părul tuns scurt al unei femei era stigmatul înșelătoriei sale.

9. Poate că ați observat că la Hollywood a apărut moda femeilor însărcinate. Mai bine zis a femeilor care vor să pară că sunt însărcinate. De exemplu Miranda Kerr, Doutzen Kroes, Kelly Preston, Christina Applegate sunt doar câteva dintre aceste femei. Cu toate acestea, tendinţa nu este de fapt atât de nouă. În secolul al XV-lea, era la modă ca tinerele care nu așteptau copii să pună pe sub haine perne micuțe pentru a crea iluzia unei sarcini. Nu mă întrebați de ce.

10. Astăzi se pare că în vogă sunt sprâncenele naturale stufoase, dar în timpul perioadei Renaşterii moda era ca sprâncenele să fie rase cu totul. Un bun exemplu al acestei tendinţe este imaginea Mona Lisei.

Sursa: dalimunthe.com

3 comments on “10 informații mai puțin cunoscute din lumea modei

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s