Românii și portofelul ce refuză să se deschidă

A apărut de curând un portofel-minune. Câțiva cercetători de la Media Labs din Statele Unite (MIT) au ajuns la concluzia că ar fi bine să inventeze un portmoneu care să ajute proprietarul să nu mai cheltuiască bani (sau atât de mulți bani) când aceștia sunt aproape pe terminate. Portofelul pliant este high-tech și este programat să reacționeaze automat la suma conturilor persoanei respective, micșorându-se și refuzând să se deschidă sau vibrând și bâzâind atunci când tranzacțiile sunt pe cale de a fi executate.

Într-adevăr, pare o idee foarte isteață și de ajutor pentru cei cu mână largă și cu conturile modice. Pentru că în niciun caz cineva care are un cont gras nu își va cumpăra un asemenea dispozitiv care să-l tragă de mânecă atunci când este pe punctul de a-și depăși bugetul. Parlamentarii noștri, spre exemplu, nu au nevoie de așa ceva. Și nici afaceriștii. Și nici directorii de la diverse companii care își trag seva (aka fondurile) din bugetul statului. Ar fi bun în schimb pentru profesori, medici și chiar și pensionari. Din păcate la noi aceste categorii reprezintă păturile defavorizate ale societății, pături de care se bate cel mai mult joc. Și spun ”cel mai mult”, deoarece și această bătaie de joc este ”efectuată” pe diverse grade, iar majoritatea românilor sunt astfel afectați într-o mai mică sau mai mare măsură.

De pildă, se bate joc și de mame. Tot la superlativ. N-au scăpat nici măcar ele de tăvălugul reducerilor indemnizațiilor care implicit dau emoții, friguri, nopți nedormite și dureri de cap. Toate asezonate cu lacrimi din belșug și cu întrebarea – ”Ce voi face cu micuțul meu? Cum îl voi crește?”. Iar guvernul, în mare lui mărinimie, a pus la dispoziție două variante – că sunt ambele la fel de rele, asta este partea a doua – de au ajuns bietele mame să recurgă la cea mai incredibilă opțiune: aceea de a-și grăbi nașterile prin cezariană pentru a prinde vechile facilități, punându-și astfel în pericol atât sănătatea lor, cât și a viitorilor bebeluși. Câtă bătaie de joc!

Ieri s-a petrecut un alt fapt ieșit din comun – și bineînțeles că numai la noi în țară se putea întâmpla așa ceva. La Galați pensionarii au ieșit în stradă să protesteze – nemulțumiți fiind că trebuie să plătească 5,5% contribuție la sănătate în cazul celor cu venituri mai mari de 740 lei  – dar pichetau în liniște, până a apărut doamna avocat Domnica Toader, soția deputatului PDL Mircea Toader, care a ieșit val-vârtej din clădire pentru a-și apăra consortul de injuriile pensionarilor, amenințându-i că îi va da în judecată pentru insultă și calomnie! Dar întrebarea mea este – nu reprezintă o calomnie și o insultă întraga activitate a Guvernului la adresa celor de care își bate joc fără încetare prin măsurile luate? Pe cine să dăm în judecată noi, poporul, care trebuie să plătească numai biruri pentru ca ei, guvernanții, să trăiască bine?? Când au fost votați s-a crezut că această expresie va deveni litera de lege a românilor. Că vom deveni și noi o țară civilizată, modernă, în care nu vor mai exista drămuiri de bani și portofele scuturate până la 5 bănuți.

Nu că am avea noi suficienți bani să ne procurăm acele portmonee high-tech de care vorbeam mai devreme. Dar, și dacă ar fi posibil, în mod sigur Traian Băsescu – președintele care nu mai este al tuturor românilor, ci care a rămas doar al celor care mai au încă interesul să se considere reprezentați de el și apărați de faldurile încăpătoare ale mantiei sale tivite cu hermină – l-ar suna imediat pe Boc-Cel-Mic și i-ar face comandă pentru restul românilor (care au rămas fără președinte) de portofele care să se micșoreze singure și chiar să nu se mai deschidă decât pentru a le plăti  doar lor  traiul cel de toate zilele.

Alice Boboc

Articol apărut și pe site-ul România Press


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s