A fost descoperit un posibil vulcan de gheață pe Titan

Oamenii de știinta de la NASA au declarat zilele trecute că sonda spațială Casini detectat ceea ce ar putea fi niște vulcani de gheață pe Titan, care este una dintre lunile planetei Saturn.

Imaginile au fost studiate de către Societatea Geologică a Statelor Unite care au descoperit imaginile din zona Sotra Facula ca fiind foarte asemănătoare cu vulcanii de pe Terra. Rezultatele au fost prezentate la o întâlnire a Uniunii Geofizicienilor Americani din San Francisco.

De multă vreme s-a crezut că vulcanii de gheață – cunoscuți ca și criovulcani – ar exista în zone înghețate ale sistemului solar, dar noile dovezi sunt cele mai bune pentru a demonstra existența lor. Imaginea celor două vârfuri de aproximativ 900 de metri înălțime arată ca niște vulcani care, în loc să arunce lavă, au proiectat în atmosferă apă și particule de gheață.

“Este cea mai bună dovadă pentru a demonstra topografia vulcanică prezentă pe un satelit înghețat”, a declarat cercetatorul Jeffrey Kargel.

La un moment dat s-a crezut că pe lună ar exista vulcani de gheață, dar teoria a fost infirmată ulterior.

Existenta vulcanilor de gheață ar explica relieful aproape pământean prezent pe multe luni cu o atmosferă formată din metan.

Sursa: discoveryon.info

2 comments on “A fost descoperit un posibil vulcan de gheață pe Titan

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s