Luna va avea 3 culori pe data de 21 decembrie

În măsura în care vremea va permite, observatorii cerului din America de Nord și Europa vor fi răsplătiți în orele dimineții de marți când singura eclipsă totală de lună din ultimii 3 ani va determina colorarea Lunii în roz, arămiu sau chiar roșu sângeriu.

Printr-o coincidență aproape ireală cu solstițiul de iarnă, eclipsa se va produce din cauza alinierii dintre Soare, Lună și Pământ, iar Luna va intra în conul de umbră al Pământului, planeta sa mama. Luna nu va deveni invizibilă datorită luminii reziduale proiectate de atmosfera Pământului.

Cea mai mare parte a acestei lumini refractate aparține spectrului roșu al luminii și, ca urmare, Luna văzută de pe Terra va căpăta nuanțe de roșu, aramiu sau portocaliu și câteodată chiar și maro.

Expertul în eclipse al NASA Fred Espenak a declarat “Întregul eveniment va fi vizibil în America de Nord, Groenlanda și Islanda” subliniind faptul că pentru observatorii din vestul SUA si Canada spectacolul va începe mai degrabă luni decât marti dimineața.

“Europa Occidentală va vedea fazele de început ale eclipsei înainte de apusul Lunii, iar cei din Asia de Vest vor observa fazele finale ale eclipsei imediat după răsăritul Lunii”.

Eclipsa va avea o durată de 3 ore și jumătate, deși faza de eclipsă totală va dura puțin peste o oră.

Sursa: phenomenica.com

6 comments on “Luna va avea 3 culori pe data de 21 decembrie

  1. urmatoarea eclipsa de luna ce se pare ca va fi vizibila din tara noastra va fi anul viitor in martie daca am retinut eu bine. In alta ordine de idei, ma intrebam in prostia`mi caracteristica: oare pitipoancele de Bucuresti isi vor face rezervare la unul din mall`uri pentru a viziona acest… scurt metraj?:D ramane de vazut 🙂

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s