Din zodiacul chinezesc: Calul și Iepurele

Emil Boc există – ca de altfel și Traian Băsescu.Nu în genul lui Moș Crăciun, încât doar copiii să creadă așa ceva, dar ei totuși există. Dovadă stau și ”vorbele” din popor, conform cărora dacă n-ar fi, nu s-ar povesti. Spre exemplu, uitați câteva dintre bancurile care circulă pe internet:

”Traian Băsescu: Boc, te rog insistent să mă mai contrazici și tu din când în când, să creadă lumea că suntem doi!” sau  ”Pe perioada crizei economice guvernul român condus de Emil Boc va asigura slujbe pentru șomeri; ele vor fi oficiate de preoți, episcopi si mitropoliți.” sau alt banc: Emil Boc în fața alegătorilor entuziasmați: – Dragii mei concetățeni, Guvernul a hotărât să facem o lume nouă! -Urrraaaa!  – Am spus o lume nouă, nu vouă!”

Deci, bancuri în folclorul autonom sunt, iar Emil Boc și Traian Băsescu, chiar dacă sunt personaje de poveste, sunt contemporani cu noi. Din păcate sau din fericire, depinde de situația materială a fiecăruia. Premierul nostru de… basm s-a născut pe data de  6 septembrie 1966, fiind Fecioară în zodiacul european și Cal în cel chinezesc. Traian Băsescu, născut pe data de 4 noiembrie 1951, este un Scorpion-Iepure. De metal, ca și anul următor. Ce caracteristici au cele două zodii care ne guvernează mai mult sau mai puțin simbolic?

Să le luăm pe rând. Și din moment ce Băsescu îl împinge pe Boc înainte în toate acțiunile pe care le întreprinde, voi începe cu Calul.

Pentru chinezi (dar nu și pentru noi), Calul este simbolul fericirii supreme. Spiritul dinamic al Calului nu se domolește niciodată. În general, nu prea are încredere în sine. Probabil de aceea îi cere permanent sfatul lui Băsescu. Calului nu îi place să stea într-un loc: mișcarea continuă îl animă, dar preferă să ocolească obstacolele decât să sară peste ele. Nimic nou, nu-i așa? Astrele (nu eu) spun că reprezentantul acestei zodii “trece peste cadavre” ca să obțină ceea ce vrea de la viață. Și nu le contrazic la câte persoane au ajuns să se sinucidă din cauză că nu mai au cu ce să-și plătească datoriile. De asemenea, Calului Emil Boc se pare că îi este teamă de eșec și muncește din greu pentru a-și salva cariera. Cât de greu, nu se știe. Eu cred că este destul de ușor să execuți niște ordine. Orbește. Banii sunt importanți pentru Cal și tocmai de aceea niciodată nu va lăsa sentimentalismele să îi stea în cale. În general, Caii își închipuie despre ei înșiși că sunt niște cetățeni de bază, dintr-o bucată, dar, cel puțin în vorbe, sunt imorali, clevetitori și cam sar… calul (tot afirmația astrelor). Maturitatea vine târziu la Cai și, pentru a se ține în frâu, Caii își petrec o bună bucată de viață învățând cum să își controleze ieșirile; sunt arțăgoși și aroganți atunci când se enerveză – și sunt invariabil enervanți. Clar!

Iepurele, în schimb, este un nobil în căutarea armoniei. Teoretic. Practic, cazul analizat (Traian Băsescu) merge pe principul – Dezbină și conduce, chiar dacă Iepurele este o persoană plină de grijă și care acționează cu discreție în tot ceea ce întreprinde. Iar atunci când simte că un conflict îi dă târcoale, lasă totul baltă și se ascunde. (A se vedea, de ex, Dosarul Flota  – de câte ori apare această temă în actualitate, imediat este iscat un scandal care să distragă atenția opiniei publice). Nu îi displace nici să aibă mulți bani, având în instinct să îi câștige și chiar să își păstreze bogația acumulată, fără a ieși în evidență și fără a face mare caz. Într-adevăr, și acest aspect îl caracterizează. Iepurele are realizari din categoria “pas cu pas”, fără nicio grabă. Așa și este: a avansat treptat de la statutul de marinar până la cel de președinte. Ambițios, dar niciodată agresiv, puternic, dar niciodată dur (oare!).  Dacă ar fi să i se atribuie o maximă Iepurelui, pentru felul său de a fi, aceasta este: “El care luptă și pleacă, trăiește ca să lupte într-o altă zi”. Băsescu este un Iepure atipic: el luptă zilnic.

Continuând paralela făcută între cele două zodii, Calul este o persoană extrem de independentă și plină de sine (caracteristică ce ni se confirmă în permanență) și deși inteligent și prietenos – spun astrele – are o evidentă tentă de egoism și viclenie, așa că trebuie să aibă grijă să nu devină egoist.  Dar știm cu toții că deja este mult prea târziu. Pe de altă parte, Iepurele este genul de persoană amabilă, întotdeauna plăcută în societate, dar și care caută să fie înconjurată de afecțiune. Vi se pare că președintele Traian Băsescu ar fi în căutarea afecțiunii? Eu sincer, mă îndoiesc.

Indiferent de caracteristici, aspecte și analize, 2011 va fi anul lui Traian Băsescu. Un an în care nativul Cal (Emil Boc în cazul nostru) se poate desfășura la maxim de potențial, după cum spun tot astrele. Vai de poporul acesta dacă se va îndeplini această previziune! Și tot astrele spun că liniștea celor din jur va avea darul de a crea “scena” desfășurării complete a majorității calităților Calului, fapt ce va duce la o creștere semnificativă a admiratorilor săi.  De acord, acest lucru s-ar putea întâmpla, însă numai la Paștele cailor deoarece, dacă Emil Boc va continua seria măsurilor de genul celor luate până acum, rezultatul s-ar putea să fie exact pe dos, iar Calul – dar și Iepurele – vor ajunge să fie puși pe fugă.

Alice Boboc

P.S.Pentru a afla caracteristicile zodiilor am consultat eastrolog.ro, astromax.ro și scotty.ro.

Articol apărut și pe siteul România Press

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s