Mărul bicolor – o șansă la un milion

Cultivatorul de fructe Ken Morrish din Marea Britanie a fost uimit să descopere un măr golden într-unul din merii lui, măr care era exact jumatate verde și jumătate roșu.

Se pare că aceste culori uimitoare ale mărului au fost cauzate de o mutație genetică aleatoare cu o șansă unu la un milion de a se întâmpla în mod natural.

Mărul a cauzat atât de multă agitație în sătucul Colaton Raley din comitatul Devon, încât Morrish a fost asaltat de vecini care făceau coadă pentru a fotografia mărul.

Morrish, în vârstă de 72 de ani, care a cules mere din grădina proprie de peste 45 de ani, a declarat: “Este într-adevăr uimitor.  Arată ca și cum două mere – unul verde și unul roșu – au fost tăiate în jumătate și apoi lipite.”

El a mai spus că aduna câteva mere când a observat mărul atârnând de o creangă.  Ken Morrish, fost zugrav și decorator, acum pensionar, a mai adăugat: “Nu mi-a venit să cred ochilor. Verdele și roșul despărțite exact la jumatate, mărul este perfect – ca și cum l-aș fi pictat. Este cu adevărat o întâmplare și nici unul dintre noi nu a mai văzut un asemenea măr.”

Experții spun că șansele de a se găsi un asemenea măr, cu o linie atât de perfectă între roșu și verde sunt mai mici de unu la un milion. În asemenea cazuri, partea roșie este mai dulce decât cea verde din cauza unei expuneri mai prelungite la soare.

John Breach, președintele Asociației Britanice a Cultivatorilor de Fructe, a declarat pentru Daily Mail: “Nu mi s-a întâmplat niciodată să văd un asemenea măr golden; este o raritate, o mutație extremă.”

“Au mai fost ocazii când asemenea cazuri au fost raportate. Dacă acest lucru s-ar întampla mai des, experții cultivatori de fructe ar fi și mai incitați.”

Jim Arbury, administrator șef al Societății Regale a Horticultorilor din Wisley Garden din Surrey, a declarat că probabil este “rezultatul unei mutații genetice aleatoare”. “Fenomenul este cunoscut sub numele de himera, unde primele 2 celule ale unui fruct s-au dezvoltat separat determinând ca o jumătate de măr să fie diferită.”

“Este improbabil ca mutația să fie stabilă, dar merită ca anul viitor să se verifice dacă se va repeta. Există cazuri ale unor mere și chiar pere dungate unde mutația este stabilă, incluzând o pară din colecția de la Wisley, numită Pysanka”.

Sursa: curiousread.com

7 comments on “Mărul bicolor – o șansă la un milion

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s