Ultimul pacient de vază care părăsește țara pentru a se trata la Clinica AKH din Viena este Monica Iacob Ridzi, la scurt timp după ce Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a fost internat la aceeași clincă după ce medicii care îl tratau în România i-au recomandat un examen de specialitate de maximă siguranţă, ce nu poate fi realizat în ţară din cauza lipsei de aparatură. Pe blogul său, Ridzi, care va fi supusă unei biopsii osteo-medulare, notează: “Nu mă aşteptam la acest verdict, recunosc. După zecile de analize făcute, după tratamentele riguroase din ultimele luni, am sperat că sunt pe drumul unei însănătoşiri în evoluţie. Rezultatele sunt, însă, contradictorii, diagnosticul este incert. Prognoza… imposibil de estimat”.
În urmă cu câteva zile și Teo Trandafir a migrat și ea spre țara ce pare a garanta vindecarea – Austria, la aceeași clinică la care a fost operat și președintele României. În primăvara lui 2006, Traian Băsescu a declarat că a așteptat opt ore în spitalul Elias, timp în care, după spusele sale, nu își mai simțea corpul de la mijloc în jos, deoarece medicii nu găseau o sală de operație corespunzătoare. Iar ministrul de atunci al Sănătății, Eugen Nicolaescu, s-a arătat extrem de indignat, ”gratulându-l” pe șeful statului ca fiind ”păcăliciul șef al României”. Indignarea sa a plecat de la faptul că președintele s-a dus la spital apeland la cunoștințe și relații, și nu la ministrul Sănătății, deoarece ”dacă apela la ministru, se constituia imediat comisia specială”. Dar un om de rând ce șanse are? Ce comisie specială s-ar putea constitui pentru un om care ar fi suferi, să zicem, de aceeași afecțiune cu șeful statului? În niciun caz nu ar fi atât de norocos; nu ar beneficia nici de comisii, nici de drum la Viena. Și tot Nicolaescu se plângea atunci că Traian Băsescu, prin afirmațiile sale, pune într-o lumină neagră întreg sistemul sanitar românesc.
După patru ani, sistemul sanitar nu s-a îmbunătățit cu nimic. Dar cum să aibă loc o schimbare în bine din moment ce însuși președintele țării a dat anul trecut undă verde medicilor să plece către un trai mai bun? „Hai să nu mai facem o dramă din faptul ca plecăm. Cel mai mare obiectiv al nostru a fost dreptul de a pleca acolo unde ne este mai bine. În momentul de față statul român nu poate să plăteasca medicii, profesorii, așa cum merită“. În traducere: ”Ducă-se, că oricum noi ne tratăm în străinătate”… (n.a. noi – privilegiații) Iar oamenii obișnuiți n-au decât să se roage să nu se îmbolnăvească! Domnule Traian Băsescu, da-ți-mi voie să vă spun că este cu adevărat o dramă că ne pleacă medicii și profesorii! Este cea mai mare dramă pentru români! Spuneți-mi, domnule președinte, cine își poate permite să plătească 1.000 de euro pe zi spitalizarea în Viena, când salariul mediu al unui român este este de câteva sute de lei? Un an de zile ar trebui să lucreze în medie un om obișnuit pentru a-și achita două zile de spitalizare! Cu condiția, desigur, să nu se îmbolnăvească!
Ce să mai zic de declarațiile ministrului Sănătății, Cseke Attila, făcute a doua zi după incendiul de anul trecut de la maternitatea Giulești, când a afirmat: “Ieri s-a demonstrat că putem să ne facem datoria”. Halal datorie! Atât de bine și-a făcut datoria ministrul, încât șase bebeluși și-au pierdut atunci viața și alți cinci au fost grav răniți! Atât de bine și-a făcut datoria ministrul Sănătății, încât 11 copii au trecut prin clipe de coșmar, au trecut prin infern, pentru că angajații spitalelor sunt concediați, pentru că cei rămași nu reușesc să facă față, pentru că cele mai importante dotări ale spitalelor lipsesc cu desăvârșire, sistemele de alarmă împotriva incendiilor și detectoare de fum în saloanele speciale fiind de cele mai multe ori inexistente! Iar domnul președinte spune că nu este nicio dramă dacă ne pleacă medicii, la câteva zile după această nenorocire!
În luna decembrie s-a împlinit un an de când este ministru Cseke Attila. După șase luni de mandat, acesta se declara ”consternat” de “halul sistemului” de sănătate, dar că “nici Spiderman, nici Superman nu ar putea reorganiza sistemul sanitar în câteva luni”. A trecut un an și nu s-a văzut nimic. Nicio îmbunătățire.
Haideți să vă dau câteva exemple de influență ”benefică” pe care a avut-o anul trecut domnul ministru Cseke Attila:
*A modernizat două secţii ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, care au costat cât construcţia unui spital, adică 4 milioane de euro.
*A desființat supravegherea medicamentelor; drept urmare, peste 150.000 de euro pierduţi şi haos în sistemul european al medicamentului.
*În luna iulie, reprezentanţii Societăţii Române de Nefrologie au protestat faţă de modul discriminatoriu în care statul alocă fonduri pentru dializă, aceștia susţinând că Ministerul Sănătăţii preferă centrele private, astfel că din acest motiv spitalele publice nu vor mai putea dializa bolnavii cu insuficienţă renală acută aflaţi în comă.
*Tot în luna iulie a finalizat procesul de reorganizare şi restructurare în Sănătate, în urma căruia au fost reduse 1.621 de posturi şi desfiinţate 233 locuri de medici rezidenţi neocupate.
*A retras aparatura din spitale! Un număr de 55 de aparate EKG achiziţionate în anul 2008 de Ministerul Sănătăţii printr-un program al Băncii Mondiale urmau să fie redistribuite din cauză că au fost neutilizate sau au fost folosite neadecvat!
*Până la finele anului au fost reduse numărul de paturi din spitale cu 9.200 şi 150 de unităţi medicale nu au mai primit autorizaţie
Iar despre cazurile de malpraxis ce să mai vorbim… Acestea sunt nenumărate, iar exemple cunoaștem cu toții din nefericire.
Așa că nu trebuie să ne mai mirăm de ce românii preferă să ajungă pe mâna medicilor din străinătate. Și în mod sigur probabilitatea de a fi tratat acolo de către un medic român va fi din ce în ce mai mare. Din păcate. Spun din păcate, pentru că sistemul românesc nu va reuși niciodată să fie unul performant, la standarde occidentale (atât ca salarii, profesionalism, cât și dotări) atâta timp cât Traian Băsescu, în loc să ia măsuri pentru scoaterea din colaps a sănătății (iar prima măsură a echipei Băsescu-Boc ar fi înlocuirea ministrului actual cu un ministru competent), consideră că nu este nicio dramă dacă medicii noștri pleacă din țară acolo unde le este mai bine!
Alice Boboc
Acest articol a apărut și pe site-ul Romania Press
Dumnzeu nu s-a mutat la VIENA, noi romanii suntem de vina si ne meritam soarta atata timp cat nu facem nimic.decat bla,bla, bla si stam in case si ne plangem de mila si asteptam ca Dumnezeu sa faca minuni.nu o sa vina nimeni sa-i dea jos decat daca suntem uniti si stim ce vrem.daca taranul roman a imbatrinit nu mai iese nimeni cu furci si topoare,acum ies ei cu pixul si distrug o natiune.