Avertisment al oamenilor de stiinta: California este amenințată de o “superfurtună” ce va produce distrugeri uriașe

Un grup format din peste 100 de oameni de știință și experți a avertizat într-un nou raport că statul american California riscă să fie afectat de o “superfurtună” uriașă, care ar putea inunda un sfert din locuințe, provocând distrugeri de 300-400 de miliarde de dolari, transmite YahooNews. Cercetătorii precizează că scala potențială a pagubelor provocate de furtună ar putea fi de patru sau cinci ori mai mare decât cea a distrugerilor cauzate de un cutremur major.

Institutul de Geologie al SUA (USGS) a avertizat oficiali federali și californieni că, deși pare desprinsă dintr-un scenariu de film apocaliptic, “superfurtună” ar putea să se producă.

Potrivit informațiilor, istoria geologică a Californiei indică faptul că astfel de fenomene au avut loc în trecut, iar autoritățile trebuie să adauge “superfurtunile” pe lista dezastrelor naturale cu care se va confrunta statul american.

Potrivit New York Times, amenințarea unei furtuni de proporții uriașe care sa afecteze California este discutată de cel putin 150 de ani. Sute de kilometri din regiunea Central Valley  au fost inundate între 1861-1862. Inundațiile au fost atât de mari, încât capitala statului a fost mutată la San Francisco.

Potrivit directorului USGS, Marcia K. McNutt, de-a lungul timpului au mai avut loc furtuni uriașe, in anii 212, 440, 603, 1029, 1418 si 1605.

Riscul producerii unei furtuni este și mai mare în prezent, din cauza creșterii temperaturilor atmosferei.

Oamenii de știință au creat un model în laborator, care a indicat ca o furtună de acest fel ar putea dura peste 40 de zile, nivelul apei urmând să ajungă la peste 3 metri. Furtuna va fi însoțită de rafale de vânt de 200 de km/h și va provoca alunecări de teren masive.

Lucy Jones, expertă în cadrul USGS, a declarat că o astfel de furtună este ipotetică, însă nu improbabilă. “Credem că un astfel de fenomen are loc odată la fiecare 100 sau 200 de ani, lucru care îl face să fie în aceeași categorie cu cutremurele mari de pe falia San Andreas”, a spus Jones.

Oficiali federali și californieni din domeniul serviciilor de urgență s-au întâlnit săptămână trecută pentru a discuta despre pregătirea împotriva unui astfel de dezastru.

Sursa: hotnews.ro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s