Sârbii vor realiza o hologramă a podului lui Apolodor din Damasc

O echipă de arheologi și de ingineri sârbi și-a propus să realizeze până în 2012 un sistem care să proiecteze peste Dunare holograma podului construit în timpul împaratului roman Traian, a precizat directorul acestui ambițios proiect, Miomir Korac, scrie AFP, citată de Agerpres.


Proiectul reprezintă o replica la scara mai mică a podului original și va avea o lungime de aproximativ 150 – 200 de metri. “Vom instala (pe Dunare) o serie de pompe care vor propulsa în aer o perdea de apă pe care o serie de lasere vor proiecta imaginea podului”, a explicat Miomir Korac.

În afara acestui sistem, în apropierea capului de pod de pe teritoriul Serbiei va fi instalată și o machetă la scară a podului, cu lungimea de aproximativ 50 de metri.

“A venit timpul să restaurăm acest sit. La momentul construcției sale era o adevarată minune a lumii, iar obligația noastră este de o repune în valoare”, a mai adăugat el.

Restaurarea acestui sit face parte dintr-un proiect mai larg de restaurare a siturilor antice din Serbia ce poartă denumirea Itinerarium romanum Serbia. Acest proiect ce va costa 13 milioane de euro este susținut financiar de Banca Europeană pentru Investitii și de un consorțiu de bănci europene.

Podul lui Traian, ridicat între anii 103 și 105 sub îndrumarea arhitectului grec Apolodor din Damasc, a avut rolul de a susține campania romană în Dacia. Podul, care avea peste un kilometru lungime, unea malurile Dunării în apropierea locurilor unde azi se află orașul românesc Drobeta Turnul Severin, respectiv cel sârb, Kladova. Podul a fost distrus în timpul retragerii aureliene.

Un picior al podului, aflat pe țărmul românesc, este în prezent în stare de degradare și este gata să se prăbușească.

Sursa: știri.rol.ro

3 comments on “Sârbii vor realiza o hologramă a podului lui Apolodor din Damasc

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s