Titanicul va dispărea pentru totdeauna în cel mult 20 de ani

Scufundarea “navei făcute să nu se scufunde niciodată”, mărețul vapor Titanic, a șocat întreaga lume, la momentul producerii sale, fiind considerată una dintre cele mai mari tragedii din istoria navigației.

În 1985, vestea că epava faimosului vas a fost găsită, pe fundul Atlanticului, făcea înconjurul lumii, aducându-i realizatorului acestei descoperiri, americanul Robert Ballard, o faimă instantanee.

De atunci, vehiculele submarine au reușit să recupereze o mulțime de obiecte de pe Titanic, dar se pare că, dacă vor să mai găsească ceva, pe fundul mării, specialiștii ar trebui să se grăbească.

Cel mai celebru vapor din lume se va transforma într-o pată de rugină

Și aceasta pentru că, potrivit unei descoperiri recente, uriașa epavă – ce cântărește circa 50.000 de tone – prinsă în mormântul din adâncuri, este în pericol ca, în cel mult 15-20 de ani să se dezintegreze total, din cauza unei specii de bacterii devoratoare de rugină, necunoscută până în prezent științei.

Epava, care s-a rupt în două în urma naufragiului, fragmentele aflându-se acum la circa 600 metri distanță unul de altul, pe fundul oceanului, la peste 500 km sud-est de Newfoundland, a constituit obiectul unor studii intense din partea cercetătorilor, la un moment dat propunându-se chiar ridicarea ei la suprafață, prin tot felul de metode ingenioase.

Sursa: știri.rol.ro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s