Scufundarea “navei făcute să nu se scufunde niciodată”, mărețul vapor Titanic, a șocat întreaga lume, la momentul producerii sale, fiind considerată una dintre cele mai mari tragedii din istoria navigației.
În 1985, vestea că epava faimosului vas a fost găsită, pe fundul Atlanticului, făcea înconjurul lumii, aducându-i realizatorului acestei descoperiri, americanul Robert Ballard, o faimă instantanee.
De atunci, vehiculele submarine au reușit să recupereze o mulțime de obiecte de pe Titanic, dar se pare că, dacă vor să mai găsească ceva, pe fundul mării, specialiștii ar trebui să se grăbească.
Cel mai celebru vapor din lume se va transforma într-o pată de rugină
Și aceasta pentru că, potrivit unei descoperiri recente, uriașa epavă – ce cântărește circa 50.000 de tone – prinsă în mormântul din adâncuri, este în pericol ca, în cel mult 15-20 de ani să se dezintegreze total, din cauza unei specii de bacterii devoratoare de rugină, necunoscută până în prezent științei.
Epava, care s-a rupt în două în urma naufragiului, fragmentele aflându-se acum la circa 600 metri distanță unul de altul, pe fundul oceanului, la peste 500 km sud-est de Newfoundland, a constituit obiectul unor studii intense din partea cercetătorilor, la un moment dat propunându-se chiar ridicarea ei la suprafață, prin tot felul de metode ingenioase.
Sursa: știri.rol.ro