Un urs polar a înotat timp de nouă zile, aproape 700 km, în căutarea gheţii

Oamenii de ştiinţă care studiază urşii polari din marea Beaufort, din nordul Alaska, spun că această cursă de rezistenţă ar putea fi rezultatul schimbărilor climatice.

Urşii polari înoată între uscat şi gheţurile maritime pentru a vâna foci. Cercetătorii spun însă că topirea calotelor glaciare îi forţează pe urşi să înoate pe distanţe mai mari, riscându-şi sănătatea, dar şi viața puilor.

Cercetătorii de la US Geological Survey au făcut publică prima dovadă a înotului pe distanţă mare a ursului polar în revista Polar Biology.

“Acest urs a înotat în mod continuu timp de 232 de ore şi 687km, prin ape de 2-6 grade Celsius. Suntem uimiţi că un animal care îşi petrece cea mai mare parte a timpului pe gheaţă poate înota constant atât de mult, în apă atât de rece. Este incredibil”, scrie zoologul George M. Durner.

Deşi urşii polari au mai fost văzuţi în largul oceanelor şi în trecut, aceasta este prima oară când a fost urmărită întreaga călătorie a animalului.

Cercetătorii au pus o zgardă cu GPS unei femele de urs polar şi i-au urmărit mişcările timp de două luni. Oamenii de ştiinţă au putut determina când ursul s-a aflat în apă datorită informaţiilor furnizate de zgardă şi de un termometru implantat sub pielea ursului.

Studiul arată că această călătorie uimitoare l-a costat mult pe urs. “Acest urs a pierdut 22% din grăsimea corpului în doar două luni, dar şi puiul său de 1-2 ani (…) A fost mai epuizant pentru pui decât pentru adult”, a explicat Durner.

Durner a declarat pentru BBC că condiţiile din marea Beaufort au devenit extrem de dificile pentru urşii polari. Vara prelungită şi topirea mai multor gheţuri maritime îi obligă pe urşi să înoate distanţe din ce în ce mai mari.

Urşii polari trăiesc în cercul Arctic şi au o dietă formată în special din foci inelate (pusa hispida). Ei vânează la suprafaţa gheţurilor, un habitat care se schimbă în funcţie de temperatură.

“Această dependenţă de gheaţa maritimă îi face pe urşii polari mamiferele cele mai ameninţate de schimbările climatice”, mai spune Durner.

Lista Roşie IUCN listează urşii polari drept specie vulnerabilă, schimbările climatice fiind principala ameninţare a habitatului lor.

Sursa: realitatea.net

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s