O stea de douăzeci de ori mai mare decât Soarele a fost descoperită de astronomii NASA “alergând” prin Univers cu o viteză de 87.000 km/h.
Descoperirea a fost făcută utilizând observatorul spațial WISE care scanează Universul în spectrul infraroșu, anunta telegraph.co.uk. WISE a detectat arcul gălbui creat de puternicul vânt solar al stelei care împinge gazele și praful din calea astrului fugar.
Steaua, numită Zeta Ophiuchi (din constelatia Ophiuchus), ar fi fost, potrivit astronomilor, parte a unui sistem binar, dar steaua în jurul căreia orbita ar fi explodat – s-a transformat într-o supernovă – iar suflul exploziei ar fi “aruncat-o” pe Zeta în această călătorie prin spațiul îndepărtat.
Zeta Ophiuchi este o stea mult mai masivă decât Soarele, cu o masă de circa 20 de ori mai mare și de 65.000 de ori mai strălucitoare, ceea ce o face sa apară albastră în observațiile astronomilor. Steaua se afla la 458 de ani lumină de noi și ar apărea mult mai luminoasă pe cerul nopții dacă n-ar fi înconjurată de gaz și praf cosmic.
Astronomii au calculat că durata de viață a uriașei albastre este de doar opt milioane de ani, față de Soarele nostru care va rezista circa 10 miliarde de ani.
Ca și în cazul companioanei sale care a explodat, Zeta se va transforma într-un final într-o uriașî supernovă și își va sfâși existența cu o explozie violentă.
Sursa: stiri.rol.ro
You must be logged in to post a comment.