Cum a devenit Ginghis Han un mare ecologist

Ginghis Han a căpătat titlul de cel mai verde invadator din istorie, după ce oamenii de ştiinţă au descoperit că a omorât atât de mulţi oameni, încât pământurile cultivate s-au transformat în păduri.

Liderul mongol, care a contruit un imperiu imens între secolele 13-14, a ajutat la îndepărtarea a circa 700 de milioane de tone de carbon din atmosferă, arată un nou studiu.

Moartea a 40 de milioane de oameni a însemnat că zonele mari cultivate s-au umplut din nou de copaci, care absorb CO2 din atmosferă.

Deşi metodele sale au fost oribile, ecologiştii cred că acesta a fost primul caz din istorie când climatul a fost răcit de oameni.

“Este o greşeală să crezi că oamenii au început să influenţeze climatul o dată cu era industrială. De fapt, oamenii au început să influenţeze mediul acum mii de ani, schimbând tipul de vegetaţie, atunci când tăiau pădurile pentru agricultură”, a declarat Julia Pongratz, liderul cercetării de la departamentul de ecologie globală al Institutului Carnegie.

Cele 700 de milioane de tone de CO2 absorbite ca urmare a extinderii imperiului mongol sunt produse în prezent într-un singur an, prin folosirea petrolului.

Invazia sângeroasă a mongolilor a durat un secol şi jumătate şi a ucis 22% din oamenii de pe Terra. De aceea, Ginghis Han a făcut să dispară mai mult carbon din atmosferă decât oricare alt conducător.

Deşi Ginghis Han va rămâne în continuare în istorie drept Distrugătorul şi nu cel Verde, dr. Pongratz speră ca cercetarea ei să îi impulsioneze pe istorice să examineze şi impactul asupra mediului.

Sursa: historia.ro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s