Surpriza gheţarilor din Groenlanda: Se adaptează la schimbările climatice

Unii gheţari din Groenlanda curg mai încet în verile calde decât în cele reci, ceea ce înseamnă că sunt mai rezistenţi la încălzire decât se credea până acum.

O echipă de cercetători britanici a publicat studiul în revista Nature, după cinci ani de analiză a datelor satelitare despre şase gheţari.

Oamenii de ştiinţă subliniază că gheţarii nu au scăpat de efectele schimbărilor climatice, întrucât se topesc în continuare. Topirea calotelor glaciare ar însemna creşterea nivelului oceanelor cu câţiva metri, în întreaga lume.

Topirea gheţarilor în verile călduroase cauzează sistemul intern de drenaj al calotei să se adapteze şi să primească mai multă apă topită, fără a-şi mări viteza de scurgere în ocean.

Acest lucru se întâmplă deoarece este atât de multă apă topită care se scurge în canalele de sub gheaţă, încât zonele aflate sub calote nu mai sunt lubrificate, iar gheţarii nu mai alunecă aşa uşor.

Alunecarea gheţarilor este încetinită în verile călduroase, însă nu şi în cele reci.

Calotelele glaciare din Groenlanda acoperă 80% din suprafaţa insulei şi conţin suficientă apă pentru a creşte nivelul mărilor cu 7 metri, dacă s-ar topi complet.

Creşterea temperaturilor în Arctica în ultimii ani a dus la micşorarea calotelor, iar oamenii de ştiinţă se tem că topirea nu poate fi oprită.

O parte din pierderea de gheaţă a fost atribuită alunecării gheţarilor din cauza topirii la suprafaţă. Dar aceasta nu este singura cauză.

Gheţarii care alunecă în ocean pot fi acceleraţi de apa de mare mai caldă, care topeşte calota pe dedesubt. Încălzirea aerului poate duce la topirea progresivă la altitudini mai mari, crescând cantitatea totală de apă care se scurge în ocean.

Sursa: realitatea.net

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s