Top 10 – Mezeluri nocive

Specialistul în nutriție umană, Gheorghe Mencinicopschi, a făcut topul celor mai nocive mezeluri din comert, sustinând faptul că 14 porții de mezeluri pe lună cresc cu 78% riscul apariției unei boli pulmonare obstructive cronice, potrivit realitatea.net.


Cei mai nocivi, clasându-se pe primul loc al topului 10, sunt crenvurștii, care conțin tocătura de oase, tendoane, pielițe și grăsime. Salmonella (ce duce la toxiinfecții alimentare și care favorizează apariția cancerului stomacal) poate apărea chiar pe membrana crenvurștilor.

Locul doi este ocupat de salamuri, care sunt preparate din 60% slănina și șorici, 17% carne de calitate inferioară, aditivi care imită gusturile alimentelor, coloranți și alte produse chimice s.a.m.d

Cârnații ocupă poziția a treia a topului mezelurilor nocive. Conțin 60% carne de porc și șorici, proteine vegetale din soia, apă, stabilizatori, antioxidanți, coloranți etc.

Parizerul ocupa locul patru in topul mezelurilor periculoase pentru sanatate, continand slanina (80%) si sorici de porc, 10% carne de pasare si oase macinate, faina de soia, condimante, care se amesteca, se fierb si apoi se ambaleaza.

Șunca țărănească este pe locul cinci, conținând carne procesată mecanic (slănină, urme de oase, șorici), antioxidanți, coloranți etc. Carnea se injectează cu o soluție de saramură și apoi se trece de trei ori prin malaxoare. Compoziția se toarnă în forme metalice care sunt supuse unui tratamant termic de 75 grade Celsius. După răcire se ambalează în pungi de plastic vidate.

Pe locul șase în topul lui Mencinicopschi se află pastrama de porc, pe șapte – cotletul de porc, pe opt – kaizerul, pe nouă – mezelurile afumate (fumul crescând riscul apariției unor maladii cronice grave și a cancerului). Pe ultimul loc al acestui top se situeaza lebarwurștii.

Sursa: știri.rol.ro

4 comments on “Top 10 – Mezeluri nocive

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s