Lista otrăvurilor din sucurile carbogazoase

Sucurile carbogazoase conțin foarte multe substanțe chimice de-a dreptul otrăvitoare, avertizează specialiștii în alimentație. Dacă nu putem renunța de tot la aceste produse, măcar să reducem  considerabil cantitățile pe care le consumăm, ne recomandă medicii.

“Pe langa coloranții foarte periculoși, cum este tartrazina (E 102 – care «îngălbenește» alimentele, dându-ne impresia că sunt așa de la portocale), sucurile carbogazoase conțin aditivi cu o concentrație glicemică foarte mare. Cu alte cuvinte, multe, multe zaharuri. De exemplu, un litru de băutură de tip cola sau cu aroma de portocale este echivalent cu 100-110 grame de zahăr alb, cantitate foarte mare pentru organismul nostru (n.r. – 100 g de zahar înseamnă aproximativ jumătate de cană obișnuită, în condițiile în care, pentru un bărbat, se admit 60 g de zahar pe zi, iar pentru o femeie, 50 g).

Mai ales că, într-o zi normală, bem o cafea cu zahar si consumam dulciuri si produse de patiserie, care, pe lângă zahărul alb, conțin și aditivi cu o concentrație glicemică ridicată”, explica doctorul Gheorghe Mencinicopschi pentru libertatea.ro. Băuturile “light” sunt chiar mai periculoase, pentru că folosesc îndulcitori artificiali.

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, dr. Gheorghe Mencinicopschi, prezintă lista cu ingredientele-otrăvuri din sucurile carbogazoase:

1. Tartazina (E 102): colorantul galben care imită sucul de portocale poate provoca ADHD sau sindromul agitației permanente și mai multe forme de cancer.

2. Galben de chinolina sau E 104, se află pe lista celor mai periculoși coloranți, fiind o substanță cancerigenă, care poate provoca obezitate și boli neurovegetative.

3. Galbenul portocaliu, E 110, este un alt colorant care imită culoarea galbenă a fructelor și care poate provoca alegrii, congestie nazală, astm și disfuncții ale percepției gustului.

4. Aspartamul, E 951, este una dintre cele mai nocive substanțe din sucuri și provoacă printre altele cancerul, scleroza, epilepsia, maladiile Parkinson și Alzheimer.

5. Acidul ciclamic sau E 952, este un îndulcitor care poate da obezitate și diferite boli hepatice, cardio-vasculare și cerebrale.

6. Sucraloza sau E 955 este unul dintre cei mai periculoși aditivi. Afectează timusul (un organ mic din cavitatea toracică, ce luptă împotriva cancerului și care dirijează sistemul imunitar), existând un risc foarte ridicat de a face cancer.

Sursa: știri.rol.ro

3 comments on “Lista otrăvurilor din sucurile carbogazoase

  1. Bine ca am renuntat la sucuri, stiam ca sunt periculoase dar nu ma gandeam ca au chiar atatea substante rele. Stau si ma gandesc daca sucurile astea la cutie, care zic ei sunt 100% naturale au ceva natural sau tot asa de periculoase sunt, ar fi interesant un post si pe tema asta.

    • Nici sucurile la cutie nu sunt naturale. Orice produs care este ambalat, trebuie să ”țină”. Și cum interesul producătorilor este ca termenul de valabilitate al produsului să fie cât mai mare, trebuie să adauge automat conservanți. Doar ce este făcut în casă este natural. Atât.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s